Ce trebuie sa stiti despre lentilele de contact inainte de a le purta

piqsels.com-id-jfawx(1)

Moi, rigide, de unica folosinta, lunare sau anuale, lentilele de contact sunt, fara indoiala, practice de purtat si mai putin voluminoase decat ochelarii. Acesta este motivul pentru care tot mai multi utilizatori le aleg fie pentru a corecta defectele de vedere, fie pentru a marca o schimbare de look.

Exista informatii pe care doritorii de lentile ar trebui sa le cunoasca din timp. De la controale periodice, la metode de utilizare si alte cateva secrete importante, urmariti mai jos 5 aspecte de stiut inainte de a purta lentile de contact.

1. Controlul oftalmologic – pasul de baza in alegerea corecta

Inainte de toate, este necesar sa mergeti la un oftalmolog, pentru a verifica daca aveti caracteristicile potrivite si pentru a exclude patologiile. De asemenea, veti avea periodic nevoie de o serie de examinari, inclusiv topografia corneei. Simpla si neinvaziva, aceasta investigatie medicala se efectueaza in centre specializate, cu scopul de a scoate la iveala unele patologii „tacute” ale ochiului. Printre acestea, una dintre cele mai importante este keratoconusul, o boala degenerativa a corneei – diagnosticata la timp, afectiunea este tratabila.

2.   Alegerea lentilelor – doar cu ajutorul specialistului

Lentila potrivita se decide impreuna cu oftalmologul si opticianul specializat in contactologie, care evalueaza conformatia ochiului si propune cea mai potrivita solutie pentru nevoile pacientului. De asemenea, trebuie sa fie verficati cativa factori esentiali: cate ore pe zi vor fi purtate lentilele de contact si atentia pe care intentionati sa o dedicati intretinerii si curatarii acestora. Piata de profil ofera lentile moi, rigide, semi-rigide, nocturne si chiar permanente. Asadar, fie ca vorbim despre lentile de contact de unica folosinta, de lentile cu purtare periodica sau continua, sfatului profesionistului in domeniu este indispensabil.

3.   Igiena este esentiala!

Lentilele pot deveni vehicul pentru infectii grave, astfel incat curatarea nu trebuie sa fie niciodata neglijata. Daca alegeti lentile de lunga durata (de la doua saptamani, la anual), trebuie sa urmati o curatare scrupuloasa; cele anuale trebuie duse la optician pentru dezinfectie. Cu lentilele zilnice, puteti reduse curatarea la minimum, dar calitatea materialelor utilizate este mai slaba.

Din punct de vedere igienic, preveniti orice infectie acordand atentie catorva detalii:

  • spalati intotdeauna mainile cu un sapun adecvat, timp de cel putin 40 de secunde, pentru a elimina orice forma bacteriana de pe piele;
  • lentilele de contact si suporturile acestora nu trebuie sa intre niciodata in contact cu apa curenta sau cu apa din sticla (reprezinta surse de bacterii);
  • daca este nevoie de clatire, puteti utiliza solutia unica pentru lentile de contact sau o solutie salina.

4.   Utilizarea excesiva este daunatoare.

Lentilele de contact sunt atat de confortabile, incat uneori veti uita ca le purtati si le puteti utiliza chiar si 12-15 ore pe zi. Trebuie sa stiti, insa, ca acest lucru este daunator pe termen lung, deoarece limiteaza oxigenarea corneei.

Cei care le folosesc intens sau au miopie atat de mare, incat nu pot vedea cu ochelarii ar trebui sa prefere lentilele semi-rigide. Acestea sunt mai mici decat cele moi, se misca pe suprafata corneei si transmit oxigenul mai bine decat cele moi, dar necesita o intretinere atenta din partea personalului specializat. Singurul tip de lentile care nu creeaza probleme de cornee sunt intraocularele, care trebuie sa fie introduse in ochi in timpul unui act chirurgical nedureros si pot rezolva definitiv problema vederii.

5.   Posibile probleme si complicatii

Utilizarea incorectă a lentilelor poate duce la o serie de probleme, unele chiar grave, de la conjunctivită la modificari corneene sau chiar intolerante la lentilele in sine. Riscurile pot degenera in deteriorarea corneei care ajunge, in cazuri severe, la necesitatea efectuarii de transplant.

O posibila contaminare bacteriologica poate aparea mai cu seama in cazul practicarii inotului. Pentru a o evita, specialistii recomanda utilizarea ochelarilor sau a mastilor de inot si, alternativ, folosirea de lentile zilnice, care se folosesc o singura data.

Prin urmare, va fi necesar sa va informati corespunzator inainte de a decide ce tip de lentile veti folosi. Este obligatoriu sa tineti cont de recomandarile specialistului si ale producatorului, pentru a va putea mentine vederea sanatoasa pe termen lung.

Arata-le si prietenilor tai!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *