Optica pe intelesul tuturor!

Metaforic se mai spune ca ochii sunt lumina sau oglinda sufletului, insa asa cum stim cu totii, ochiul este un organ de simt, iar functia lui este de a detecta lumina. Prin ochi primim informatii despre lumea exterioara, sub forma unor imagini nuantate, adancime si miscarea obiectelor. Fara ei, lumea n-ar mai fi atat de colorata.

Optica pe intelesul tuturor!
Spre exemplu, un bebelus in primul an de viata nu poate distinge imagini mai indepartate de 20 cm, cum ar fi fata mamei cand alapteaza. Unii bebelusi se uita crucis si asta pentru ca nu sunt capabili sa-si miste ambii ochi deodata. Aceasta problema se numeste strabism si se corecteaza de la sine pana la 6 luni, iar daca asta nu se intampla trebuie mers de urgenta la medic!

Probabil va ganditi ca e imposibil ca un bebelus sa poarte o rama de ochelari, pentru ca ii va da jos imediat. Ei bine, exista rame speciale concepute pentru bebelusi, iar lentilele cu care se corecteaza sunt numite lentile prismatice.

Pana la varsta de 3 ani creste lungimea ochiului, cristalinul se aplatizeaza si cornea devine mai sferica. Astfel incat se ajunge la starea de emetropie. Ce este emetropia? Este vederea buna, ochiul sanatos sau, pe scurt, dioptria 0.

Ochiul capteaza imaginile ca un aparat fotografic iar lumina patrunde prin partea din fata a ochiului printr-o membrana transparenta denumita cornee, ea este inconjurată de o zona denumita albul ochiului sau sclerotica.

In spatele corneei se gaseste irisul, un disc colorat, diferit la fiecare persoana, in culori precum verde, albastru sau caprui. Irisul este perforat in centru de un orificiu de culoare neagra, denumit pupila. De mentionat ca intre cornee si iris exista un lichid numit umoare apoasa.

Cristalinul este „lentila” naturala a ochiului, el isi modifica curbura pentru ca imaginea sa se formeze clar pe retina.

Cum ne afecteaza lumina ochii?

Pentru ca ochiul sa nu fie deteriorat, atunci cand lumina este foarte puternica, pupila se contracta iar cand este intuneric, aceasta se mareste considerabil, putem spune ca se relaxeaza.

Omul este cel mai des inconjurat de lumini artificiale, de la becuri la neonane, ecrane de calculator sau televizoare. De aceea acuitatea vizuala scade treptat si nevoia de ochelari apare de la varste mai fragede.

Cu toti ne-am dori sa avem biroul in aer liber nu-i asa?

Lumina naturala este mult mai sanatoasa, insa are si ea efecte negative din cauza razelor ultraviolete.

Razele ultraviolete sunt de trei tipuri, A, B si C. De aici si des intalnitele marcaje cu UVA, UVB si UVC.

Cea mai lunga lungime de unda o au ultravioletele de tip A. Pe care le intalnim atunci cand soare este mai puternic, pilea se bronzeaza rapid si se produc arsuri.

Cele mai periculoare insa, sunt ultravioletele de tip B deoarece acestea produc arsuri, cauzeaza riduri si imbatranirea precoce a pielii. Expunerea la asfel de raze ultraviolete poate produce chiar si cancerul cutanat de piele.

Copii sunt mai afectati de ultravioletele de tip C, acestea au o lungime de unda mai scurta, nu ating pamantul si partial sunt absorbite in atmosfera.

De mentionat ca razele ultraviolete nu sunt produse numai de soarele puternic, disconfortul vizual poate aparea si cand este innorat sau atunci cand avem parte de zapada.

Ca sa ne putem proteja ochii de efectele nocive ale luminii trebuie sa folosim cat mai des ochelarii de soare cu lentile special colorate in functie de vreme. Voi revenii in curand cu un articol pe aceasta tema. Nici nu va imaginati cat de importanta este culoarea lentilelor!

Arata-le si prietenilor tai!

Un comentariu

  1. Buna ziua am o fetita de 8 luni care de la 5 luni a început să se uite cruciș! Nu se uita mereu! Se uita cand privește la depărtare se mai uita spre nas!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *