Tot ce trebuie sa stii despre vitamina D

Tot ce trebuie sa stii despre vitamina D

Vitamina D este singura vitamina pe care corpul nostru o poate produce, aceasta se formeaza in piele la interactiunea directa cu lumina soarelui. Aceasta vitamina actioneaza precum un hormon pentru organism si influenteaza multe functii vitale. Regleaza metabolismul si ajuta la mineralizarea oaselor.

Ca sa ai parte de o doza optima de vitamina D cel mai bine este sa te expui la soare in prima parte a zilei timp de 15 minute. Daca pe perioada verii este foarte usor sa facem asta in anotimpul rece situatia se schimba.

    Ce inseamna pentru sanatatea noastra deficitul de vitamina D

In sezonul rece este imposibil sa ne luam doza zilnica recomandata de vitamina D, de aceea trebuie sa apelam la solutii alternative pentru a evita deficitul.

Specialistii estimeaza ca milioane de oameni sufera de deficit de vitamina D fara sa stie acest lucru.

Cum se manifesta deficitul de vitamina D

De cele mai multe ori persoanele care un deficit de vitamina D au probleme cu vedere, demineralizarea oaselor, tulburari de somn, oboseala, extenuare dar si crampe musculare sau infectii recurente.

Ce inseamna deficitul de vitamina D in tara noastra

Bineinteles ca exista o legatura stransa intre soare si vitamina D. Asta inseamna ca la noi in tara tinand cont de pozitia geografica a Romaniei, foarte multe persoane se confrunta cu deficitul de vitamina D mai ales in sezonul rece.  Din cauza conditiilor climatice apelam de foarte multe ori la haine groase pentru a face fata temperaturilor scazute.

Ministerul Sanatatii a realizat “Ghidului pentru evaluarea statusului vitaminei D la adulți” unde este mentionat ca deficitul de vitamina D din tara noastra este dat de pozitionarea geografica. Asta inseamna ca deficitul de vitamina D al populatiei creste de la 40% vara la 70% iarna.
In tara noastra nu exista inca un program national de suplimentare cu vitamina D asa ca nu ramane decat sa avem grija de sanatatea noastra si sa apelam la fel de fel de solutii alternative. Poti oricand sa iti iei vitamina D din fel de fel de suplimente.

Cum iti poti suplini necesarul de vitamina D

Ca sa poti avea parte de un sistem imunitar optim este foarte important sa ai parte de o dieta echilibrata care sa fie bazata pe fructe si pe legume proaspete. Este recomandat sa iesi in aer liber si sa faci miscare ori de cate ori ai ocazia. In plus trebuie sa te odihnesti suficient si sa apelezi la un supliment de vitamina D mai ales in sezonul rece. Vitamina D este cea care ajuta la functionarea normala a sistemului imunitar atat la copii cat si la adulti. In plus aceasta sustine functiile organismului mai ales sanatatea oaselor si a muschilor.

Conform “Ghidului pentru evaluarea statusului vitaminei D la adulți” care este elaborat de Ministerul Sanatatii este necesara „suplimentarea cu vitamina D, la persoanele adulte, asimptomatice, care nu se încadrează în grupele de risc (…), se recomandă cu 600-1000 UI vitamina D în sezonul rece, fără a fi necesară măsurarea nivelelor serice”.

Arata-le si prietenilor tai!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *