Bonsai – secretul uneltelor potrivite

copac-bonsai-in-ghiveci

Arta bonsaiului este un ritual desăvârșit care implică atât o atenție deosebită acordată plantei, cât și folosirea uneltelor potrivite.

Pentru aranjamente florale inedite este nevoie de sfoară, panglică decorativă, hârtie de împachetat în ton cu nuanțele florilor alese și mesajul pe care dorește să-l transmită, burete floral, foarfecă, pietre ornamentale, un anumit tip de clește și de cuțit și multe alte accesorii fără de care rezultatul nu ar mai fi cel râvnit de toată lumea. La fel și orice debutant în arta bonsaiului are nevoie de o suită de unelte care să-l îndrume, să-l ajute să satisfacă toate particularitățile acestei plante, dar și să-i creeze întocmai conturul personalității pe care urmărește să i-o atribuie.

Uneltele fabricate sunt de origine japoneză și chineză, de o calitate desăvârșită, dar, așa cum era de așteptat, și prețul este pe măsură. În continuare, îți prezentăm câteva exemple de unelte indispensabile pentru îngrijirea unui bonsai.

1. Foarfecă specială: aceasta este disponibilă în mai multe forme și mărimi, este esențială pentru tunderea ramurilor de tot felul, indiferent de lungimea sau grosimea lor. Dacă este vorba despre un bonsai de talie mică, este indicată o foarfecă cu forme ceva mai înguste și mai lungi pentru a facilita lucrul în interiorul coroanei, fără a exista riscul de a rupe ceva în tot acest demers. Dacă este vorba despre un bonsai de talia mare, este recomandată o foarfecă ce are o formă mai largă, construită dintr-un material mai dur, astfel încât să aibă capacitatea de a face față ramurilor groase.

În medie, prețurile pentru o astfel de foarfecă pot oscila între 75 și 220 lei.

2. Cutter concav (sau clește): necesar pentru a îndepărta ramuri acolo unde este nevoie, printr-o tăietură adâncă ce se va regenera în timp, fără a lăsa urme.

Prețul poate porni de la 150 lei și poate ajunge undeva la 350 lei.

3. Ferăstrău: ideal pentru tăierea ramurilor, a trunchiului și a rădăcinii, toate de dimensiuni mari, acolo unde un clește nu poate face față. Este important de menționat că ferăstrăul japonez funcționează puțin diferit de cele normale, este necesar să fie tras înapoi, în direcția persoanei care-l utilizează. În caz contrar sau dacă este forțat în mod brusc, lama se poate îndoi sau rupe.

Prețul oscilează, având ca punct de plecare 45 lei și ajungând până la 125 lei.

4. Cuțit: dedicat netezirii tăieturilor și urmelor lăsate de clește sau ferăstrău. Cel mai potrivit acestei activități s-a dovedit a fi cuțitul de altoit, utilizat în grădinăritul profesional. De asemenea, poate avea diferite forme și mărimi pentru a oferi posibilitatea de a se alege cel potrivit tipului de bonsai deținut.

Preț: 50 – 140 lei.

5. Cârlige și greble pentru rădăcini: se găsesc, și ele, în diferite forme și mărimi, pot avea unul, doi sau trei dinți, astfel încât să faciliteze îndepărtarea pământului uzat dintre componentele rădăcinii, îndepărtarea unor boli ce pot fi descoperite la acest nivel al plantei, dar și pentru a întreține forma dorită a rădăcinii (în cazul în care aceasta se află la suprafața solului).

Prețurile acestora se încadrează între 40 și 70 lei / unealtă.

Desigur, aceste prețuri sunt orientative, depinzând de locul de unde sunt achiziționate, de materialul din care sunt confecționate și de țara de origine.

Dar lista poate continua. Pentru cei îndrăzneți, care vor să ducă asta într-adevăr la nivelul de artă, există și o listă suplimentară de unelte:

  • Tuburi scurte și transparente de cauciuc: protejează ramurile, trunchiul și rădăcina de firele care le fixează;
  • Pârghii din oțel: ajută la îndoirea unui bonsai de dimensiuni mai mari;
  • „Dremel“: mașinăria ce conține perii rotative din nailon, alamă sau oțel pentru îndepărtarea scoarței și netezirea lemnului uscat, diferite freze, polizoare, roți abrazive și, opțional, poate îndeplini și alte roluri;
  • „Makita“: este considerată una dintre cele mai bune mașinării de șlefuit;
  • Ulei de pistol: imperios necesar pentru dezinfectarea fiecărei unelte folosite la îngrijirea acestor copaci în miniatură;
  • Recipient pentru pulverizarea plantelor, astfel încât să se păstreze umiditatea optimă necesară;
  • O masă alcătuită din plăci rotative și masive: este utilă în momentul în care lucrăm la mai multe tipuri de bonsai, de diferite dimensiuni, deoarece nu mai trebuie să-i ridici, să-i întorci pe toate părțile – acest efort ar fi inexistent.

Poți comanda bonsai printr-o florărie online, unde vei descoperi sfaturi de îngrijire a bonsaiului de la floriști profesioniști și multe alte aranjamente florale unice în ghiveci, ce vor fi livrate la tine acasă în cel mai scurt timp.

Arata-le si prietenilor tai!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *