Rezumat:
Toti asteptam concediul cu nerabdare. In fond, este cea mai placuta perioada, in care ne bucuram de timpul si de banii castigati prin munca noastra. Exista diferite mijloace de transport disponibile pentru plecarea in concediu, iar alegerea acestora depinde de accesibilitatea locatiei, distanta si de preferintele fiecaruia. Chiar daca avionul si trenul sunt destul de populare, autoturismul personal ramane preferatul majoritatii. Cand mergi cu masina ta, iti faci singura programul, nu trebuie sa stai alaturi de persoane necunoscute si ajungi direct la destinatie, fara sa ai nevoie de taxiuri sau alte mijloace de transport. Pentru a avea o calatorie placuta, este esential sa te asiguri ca autoturismul este in stare buna si adaptat conditiilor impuse de drum si incarcatura. Una dintre etapele importante in pregatirea calatoriei este verificarea anvelopelor.
Cresti manevrabilitatea autoturismului
Anvelopele pentru autoturisme nu au doar rolul de a amortiza efectele rularii sau de a proteja rotile, ci si de a asigura o buna manevrabilitate. Masina raspunde mai bine la comenzi cand presiunea din anvelope este corect reglata, iar calatoria este mai placuta. Cand pleci in vacanta, in special pe distante lungi, ai nevoie ca automobilul sa se comporte foarte bine. In caz contrar, sofatul devine neplacut si chiar periculos. Chiar daca este vara si aerul din anvelope se dilata sub influenta caldurii, nu porni la drum cu presiunea scazuta. O usoara suprapresiune nu face rau anvelopelor.
Ai mai multa siguranta
Daca tot vorbim de pericole, merita sa aducem in discutie consecintele sofatului cu pneuri insuficient umflate. Cand presiunea din ele este prea mica, reactia masinii este mai lenta, deci riscul de accidente creste. Acest lucru este evident la manevrele care presupun schimbari rapide de directie, ca schimbarea benzii de circulatie, evitarea coliziunii cu un pieton care traverseaza neregulamentar sau cu un animal. Presiunea mica creste distanta de franare si riscul de acvaplanare. La fel de periculoasa este si diferenta de presiune din pneuri. Automobilul devine imprevizibil pentru ca manevrabilitatea are de suferit.
Verifici daca presiunea din anvelope este adaptata incarcaturii
Plecarea in concediu implica si bagaje a caror greutate poate varia in functie de numarul persoanelor care calatoresc, durata sejurului, tipul acestuia si alti factori care tin de optiunile fiecaruia. Trebuie sa tii cont ca presiunea considerata normala pentru calatoriile pe care le faci zi de zi nu este potrivita cand incarcatura este mare. Centrul de greutate al masinii se muta, astfel ca devine mai dificil de controlat. Valorile de presiune corecte pentru situatiile in care automobilul nu are greutate si are incarcatura mare se regasesc, de obicei, pe capacul rezervorului sau pe interiorul usii.
Reduci consumul de combustibil
Presiunea din anvelope influenteaza si consumul de combustibil, pentru ca atunci cand este scazuta, rezistenta la rulare creste. Consumi astfel mai mult, iar cheltuiala rezultata, mai ales pe distante mari, nu este de neglijat. Chiar daca ai verificat presiunea din pneuri cu cateva saptamani inainte de concediu, este bine sa o masori din nou, pentru ca aerul poate iesi in timp scurt. Deseori, nici nu sesizezi cand conduci ca presiunea este scazuta.
Reducerea consumului de carburant este importanta si din punct de vedere al emisiilor de CO2. Traim in orase poluate, iar fiecare dintre noi poate contribui la reducerea emisiilor de dioxid de carbon si particule. Unii producatori de automobile specifica o presiune eco pentru anvelope, alaturi de alte recomandari legate de sarcina maxima.
Masurarea si reglarea presiunii din anvelope fac parte din procesul de pregatire al automobilului pentru concediu. Iti recomandam sa verifici si starea de uzura a pneurilor, cat si suprafetele de rulare si laterale, pentru a identifica eventualele fisuri sau orificii.