In weekend am fost pentru prima data in viata la mea la bowling! Nu mai jucasem niciodata, habar nu aveam care sunt regulile, cum trebuie tinuta bila, nu stiam nici macar ca nu trebuie depasita linia neagra, de fapt nici nu o observasem. Prietenii mi-au dat sfaturi, fiecare in stilul lui, bineinteles fara ca vreunul din ei sa fi jucat mai mult de 2-3 ori. Asa ca am decis sa caut singura informatii despre regulile de joc.
Inainte sa mergi la pista de bowling vei primi o pereche de pantofi speciali. De ce este atat de important ca la bowling sa purtam pantofi speciali? Acestia au pe partea din fata a piciorului stang o suprafata care permite alunecarea cand facem fandarea, iar la piciorul drept, cauciuc.
Bila de bowling are trei gauri, asta stiam si eu, dar care este rolul lor? Ei bine, gaura mai mare este pentru degetul mare, iar celelalte doua care sunt mai apropiate sunt pentru degetele mijlociu si inelar, celelalte degete avand rolul de a incadra bila, astfel incat sa nu o aruncam in spate sau sa ne scape din mana si sa provocam diverse accidente.
Profesionistii ne spun ca este bine ca inainte sa aruncam mingea, aceasta sa fie stearsa de ulei.
Pentru exemplificarea pasilor de lansare a bilei am gasit si o poza pe care vreau sa o impart cu voi.
- Pentru incepatori se recomanda lansarea in 4 pasi, se pot face si 5, doar ca asta inseamna mai multa forta in aruncare ceea ce nu e indicat la incepatori.
- La lansare, bila se tine la nivelul pieptului si nu deasupra capului.
- In mod obligatoriu lansarea bilei sa se faca din balansul (pendul) bratului. Este foarte important ca bratul sa fie liber si degajat tot timpul jocului.
- In timp ce balansam bratul trebuie sa fandam pentru ca, in momentul in care ajungem cu bila in dreptul genunchiului, sa o lansam la nivelul potrivit.
Voi stiati ca?
- Bowlingul este un joc de precizie, de fapt il putem numi sport si ce credeti? Ne poate ajuta chiar sa scapam de 200 calorii/ ora.
- Daramarea tuturor celor 10 popice din prima aruncare, se numeste strike.
- Daramarea popicelor ramase dupa prima aruncare se numeste spare.
- Bilele sunt numerotate de la 8 la 16. Bila 8 este folosita de copii, are gaurile mai mici si cantareste doar 1.5 kg, iar cea cu numarul 16 are in jur de 7 – 8 kg si se foloseste de catre adulti.
Cu siguranta acum ne vom descurca cand vom intra pe o pista de bowling sau macar vom avea habar de ce se intampla acolo.
Tu ai fost la bowling? Cum ti se pare acest sport?
Un articol foarte bun! Planificam sa merg cu prietenii la bowling si nici nu imi imaginam cum se poate descurca un incepator. Mi-a fost de ajutor articolul
Multumimesc pentru aceste info.