Tehnologia 5G este un pas important in evolutia retelelor wireless mobile. Aceasta este deja prezenta in cateva orase din Romania.
Stii ce implica tehnologia 5G?
Nu? Atunci hai sa aflam impreuna cu ce ne poate ajuta aceasta inovatie. Aceasta tehnologie promite viteze incredibile, chiar de 1000 de ori mai rapide decat 4G. Practic, vei putea descarca filme intregi pe telefonul mobil in cateva secunde. Latenta pe care tehnologia 5G o ofera este de 1 milisecunda fata de 50 de milisecunde la 4G. Acest lucru va aduce numeroase imbunatatiri in sanatate sau in aviatie.
Mai mult de atat tehnologia 5G are o latime de banda mai mare decat 4G iar asta inseamna conectarea mai multor dispozitive la un singur router. 5G te ajuta sa vezi un meci de fotbal transmis in direct si in acelasi timp vei putea vedea imagini din unghiuri diferite dar si ceea ce se intampla pe teren.
Un lucru cu adevarat impresionant este ca tehnologia 5G aduce beneficii considerabile in zonele rurale. Daca pana acum conexiunea la internet in aceste zone era prea lenta si mult prea costisitoare pentru a putea fi modernizata, 5G vine cu o solutie. Comunitatile rurale se vor putea conecta la internet fara sa mai astepte instalarea cablurilor de fibra si vor putea downloada filme la viteze impresionante.
Parctic, datorita tehnologiei 5G viata noastra va fi mult mai usoara si mai frumoasa. Apelurile video se vor realiza in timp realt iar costurile de internet vor fi vizibil mai scazute.
Tot cu ajutorul tehnologiei 5G se poate monitoriza traficul sau se poate ajunge mai repede intr-o misiune de salvare. Daca ne gandim la aceasta tehnologie la scara mare va aduce numeroase beneficii in viata noastra. Trebuie sa stim cum sa o utilizam in folosul nostru si cum sa ne bucuram de ea si de tot ce implica. Trebuie sa intelegi ca aceasta tehnologie aduce mai aproape imaginea oraselor smart formate din cladiri inteligente si masini autonome. Parctic relatia oameni, masini si dispozitive va fi mai stransa. Mai concret, un medic va putea intra intr-o operatie chiar daca se afla la distanta, robotii vor putea pregati micul dejun sau fabricile vor deveni autonome. Poate ca suna destul de ciudat sau inspaimantator dar asta ne rezerva tehnologia 5G iar noi ne vom bucura de tot ce implica acesta inovatie.
Bineinteles ca aceasta tehnologie a stranit si controverse. Eduard Lovin, vicepresedinte ANCOM a declarat ca tehnologia 5G ar reprezenta un pericol pentru sanatate “În opinia noastră din punctul de vedere al influenței asupra sănătății nu este altfel decât rețele de până acum 3G-4G. La fel sunt câmpuri electromagnetice generate de site-uri și terminale mobile care trebuie să respecte niște normative date prin ordin al Ministrului Sănătății.
Ca inginer de telecomunicații vă pot spune că, în momentul în care densifici site-urile, implicit se va folosi o putere mai mică de emisie și radiație de câmp electromagnetic. Densitatea câmpului electromagnetic este mare până la câțiva metri în jurul site-urilor de antene. Le recomand tuturor, ceea ce fac și eu, să folosim cu rațiune și moderație terminalul mobil și să utilizăm căștile handsfree.
Ca să fiu mai clar, pe rețelele existente – la 2G, 3G, 4G – în momentul în care ai un site care acoperă o rază de 30 de km în linie dreaptă cu terminalul mobil, cu cât e distanța mai mare cu atât terminalul mobil trebuie să emită cu o putere mai mare ca să ajungă să se propage semnalul la un nivel calitativ satisfăcător pentru a avea un schimb de date sau o claritate a semnalului vocal.
Moderația este indicată în astfel de cazuri. Nu neapărat antenele influențează în mod majoritar prin câmp electromagnetic corpul uman, ci terminalul pe care-l ții la ureche. Cu cât site-ul este la o distanță mai mare, cu atât telefonul mobil trebui să-și aloce o putere mai mare pentru a-și calibra parametrii de semnal. Cu cât site-urile sunt mai dese, implicit puterea de emisie a telefonului scade de câteva ori, pentru că nu trebuie să mai propage un semnal la 30 de kilometri, ci doar la 500 de metri.”