Tot ce trebuie sa stii despre alunite

Tot ce trebuie sa stii despre alunite

Alunitele sunt mici cresteri ale pielii, de obicei de culoare maro inchis sau negru, care apar pe piele. Acestea sunt formate din celule de pigment si sunt cel mai adesea inofensive. Cu toate astea, unele alunite pot deveni cancerigene si trebuie sa fie verificate in mod regulat de un medic.

Ce trebuie sa stii despre alunite?

Exisra trei tipuri de alunite: cele benigne, cele atipice si cele maligne. Cele benigne sunt cele mai comune si nu prezinta niciun risc pentru sanatate. Cele atipice au caracteristici neobisnuite, cum ar fi dimensiunea mare sau forma neuniforma si pot necesita indepartarea sau monitorizarea. Cele maligne, cunoscute sub numele de melanom, sunt rare, dar pot fi foarte periculoase si pot fi mortale daca nu sunt tratate la timp.

Care sunt motivele pentru care apar alunitele

Majoritatea alunitelor apar pe corpul oamenilor inainte de varsta de 30 de ani si pot varia in dimensiune dar si forma. Cele mai frecvente zone in care pot aparea alunitele sunt fata, gatul, bratele si picioarele. Daca o alunita se schimba in dimensiune sau forma sau devine iritata, inflamata sau sangereaza, este important sa consulti imediat un medic.

Exista mai multi factori care pot contribui la aparitia alunitelor, inclusiv mostenirea genetica, expunerea la soare, varsta si sexul. Persoanele cu pielea deschisa la culoare sau care au suferit arsuri solare in trecut sunt mai susceptibile sa dezvolte alunite. Femeile au, de asemenea, o tendinta mai mare de a dezvolta alunite decat barbatii.

Pentru a preveni aparitia alunitelor sau pentru a reduce riscul de dezvoltare a melanomului, este important sa eviti expunerea la soare in timpul celor mai fierbinti ore ale zilei si sa iti protejezi pielea cu o crema de protectie solara cu factor mare de protectie. De asemenea, este important sa iti examinezi in mod regulat pielea pentru a observa orice modificari ale alunitelor existente sau pentru a identifica aparitia unei noi alunite.

Cand trebuie sa mergi la medic pentru controlul alunitei

In general, alunitele sunt inofensive si nu necesita tratament. Cu toate acestea, daca o alunita prezinta caracteristici neobisnuite sau este considerata a fi maligna, poate fi necesara indepartarea acesteia. Aceasta procedura este de obicei rapida si usoara si poate fi efectuata in cabinetul medicului.

Exista cateva semne care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru controlul unei alunite existente sau noi. In primul rand, schimbarea dimensiunii sau formei unei alunite ar putea fi un semn de cancer de piele. Daca alunita se mareste sau devine neregulata sau asimetrica, trebuie sa mergi la medic pentru evaluare.

De asemenea, daca alunita prezinta schimbari de culoare sau textura, ar putea fi un semn de cancer de piele. O alunita care isi schimba culoarea sau dezvolta o suprafata mai aspra sau mai ridata ar trebui sa fie verificata de un medic.

In concluzie, alunitele sunt cresteri comune ale pielii care apar pe majoritatea oamenilor. Cele mai multe alunite sunt inofensive, dar unele pot fi cancerigene. Este important sa iti examinezi pielea in mod regulat pentru a identifica orice modificari ale alunitelor existente.

 

Arata-le si prietenilor tai!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *