Topul celor mai letale pandemii din istorie

Topul celor mai letale pandemii din istorie

Topul celor mai letale pandemii din istorie

De-a lungul timpului am avut parte de cele mai letale pandemii. Unele au provocat milioane de decese in intreaga lume. Pandemiile precum variola, gripa spaniola sau ciuma bubonica a provocat o serie de decese.

    Acestea au fost cele mai letale pandemii

Gripa A – 575.000 de morti

A fost provocata de o variatie a Influenzavirus A  si a avut loc in urma cu 11 ani. Simptomele erau diferite de la om la om dar in general  acestea erau: febra, simptome respiratorii, tuse, secretii nazale sau dureri in gat. Mai pot aparea simptome precum: frisoane, oboseala, voma, cefalee sau diaree.

Gripa ruseasca – un million de morti

Gripa ruseasca a fost o pandemie care a dura 14 luni in anii 1889-1890. Aceasta pandemie s-a extins rapid la Sankt Petersburg in decembrie 1889 dupa care a continuat in Europa. Dupa care in 4 luni a afectat restul lumii.

Gripa din Hong Kong – un milion de morti

Gripa din Hong Kong a avut loc in China si s-a raspandit in cel mai scurt timp peste tot in lume. Aceasta a fost cea de-a treia pandemie de gripa care s-a declansat in secolul XX. Gripa din Hong Kong a afectat mai ales persoanele de peste 65 de ani.

Holera – 3 milioane de morti

Holera este o boala infectioasa intestinala acuta, contagioasa. Aceasta boala este cauzata de o bacterie, vibrionul holeric si a provocat de-a lungul timpului 3 milioane de morti. Stii ce este holera? Aceasta este o boala bacteriana raspandita prin apa contaminata. Holera provoaca diareea severa si deshidratarea. Daca nu este tratata, holera poate fi fatala in doar cateva ore.

Holera se raspandeste mai usor in conditiile unei igiene neadecvate sau in cazul saraciei. Din fericire, holera este o boala care se trateaza usor.

Tifosul – 4 milioane de morti

Tifosul exantematic este o boala contagioasa, infectioasa care este cauzata de insecte precum paduchele. Este transmisa la om cu usurinta prin intepatura sau prin dejectiile paduchelui. Simptomele acestei pandemii sunt: frisoanele, dureri musculare, cefalee violenta si febra mare. Aceasta afecteaza populatii rurale sau izolate.

HIV – 25 de milioane de morti

Este o epidemie din anul 1981 si este provocata de Virusul Imunodeficientei Umane. Aceasta produce o infectie cronica  cu distrugerea mecanismelor de aparare  gazdei. Pana in prezent Sida a provocat moartea a 25 de milioane de persoane si nu are vindecare.

Ciuma bubonica – 75 de milioane de morti

A facut ravagii in Europa in jurul anului 1384. Aceasta a adus numeroase schimbari in economie deoarece rata de mortalitate a fost de 60% si omenirea a avut nevoie de 100 de ani ca sa se poata recupera.

Boala era transmisa prin vectori dar responsabilii raspandirii ciumei au fost sobolanii.

Gripa spaniola – intre 50 si 100 de milioane de morti

Gripa spaniola a facut intre 50 si 100 de milioane de victime. In anul 1918 gripa spaniola a provocat 1918 de morti. Epidemia nu a aparut in Spania, a primit acest nume deoarece in Spania s-au inregistrat cele mai multe cazuri de gripa.

Variola – 300 de milioane de morti

Variola a provocat peste 300 de milioane de morti. Rata de supravietuire este de 30% iar decesele erau cauzate de febra mare, deshidratare sau alte complicatii.

Arata-le si prietenilor tai!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *