Agitatia si stresul din fiecare zi nu mai permit functiilor mentale sa produca sau sa creeze idei sau solutii la problemele tale. Amanarea cronica a ajuns sa fie tot mai prezenta in vietile noastre.
Omul ajunge sa amane anumite lucruri deoarece considera ca peste o ora sau maine va avea o alta dispozitie de a se ocupa de acele treburi. Fara sa isi dea seama de asta, toate acele treburi ajung sa fie amanate de la o zi la alta si vor sfarsi prin a se aduna mai multa munca decat iti poti imagina.
Iata ce spune psihologul in aceasta privinta
“Atenţia la ce este în faţa lui este trăsătură uitată de omenire acum. Ea şi-a pierdut însemnătatea pentru că sunt prea multe în jur şi nu se pot observa şi digera, prin simţuri, într-un timp atât de scurt. Suntem într-o eră a letargiei funcţiilor omului. Prin atenţia la ce este în faţă, există soluţia de a transforma trecutul şi viitorul într-un moment, acum, care este lipsit de timp, din faţa ta. Dar pentru că acest lucru este ori uitat, ori amânat, atenţia omului pleacă odată cu prezentul din faţa sa. Astfel omul ajunge să viseze că altă dată va fi mai bine, va fi altfel. Reprezentarea procrastinării actuale stă în iluzia mentală că voi avea timp mai târziu. Această anomalie a raţiunii este învăţată, fără voinţă tinerilor, de la părinţi, educatori, tutori. Iluzia aceasta, prin repetiţie, duce la obişnuinţă de comportament. Astfel apare procrastinarea cronică”, a explicat pshihologul Alexandru Plesea.
Exista cateva tehnici de care te poti folosi pentru a nu mai amana un lucru pe care trebuie sa il rezolvi astazi. Nu conteaza unde esti sau cata treaba ai, trebuie sa incerci sa te concentrezi pe tot ce este urgent sa rezolvi.
“Totuşi, ce nu se face acum, se uită. Atât de puţin poate fi materializat din ce gândeşte mintea, încât te-ai minuna să afli că sunt măsurate de minte sute şi mii de idei într-o zi liberă, din care se îndeplinesc una sau două. Restul sunt amânate sau neprioritizate. Astfel, mare parte din dorinţele, nevoinţele şi ideile noastre, rămân în urmă, spre un alt timp, prin care, naivi fiind, credem că-l vom avea. Ceea ce simţim să facem, este amânat pentru că alte obişnuinţe familiale şi profesionale s-au repetat atât de mult încât nu mai ţinem cont de interiorul nostru. Iar asta numim noi viaţă”, a mai transmis acesta.
Amanarea poate fi de domeniul trecutului daca vei urma aceste tehnici
Ofera-ti o recompensa mare daca reusesti sa rezolvi acea problema astazi.
Scrie pe o hartie toate ideile care tin de dezvoltarea ta si a vietii tale.
Tine pe langa tine doar persoanele care sunt prompte.
Taxeaza-te pentru tot ce ai uitat sa faci.
Focuseaza-te pe ceea ce faci acum si persevereaza sa termini acest lucru in timp util.
Cu cat iti insusesti aceste tehnici mai bine cu atat ai sanse mai mari sa nu mai amani anumite probleme de pe o zi pe alta.
Am experimentat personal tehnicile discutate în articolul despre combaterea amânării cronice și pot spune că acestea chiar funcționează dacă le aplici cu seriozitate. Cel mai mult mi-a plăcut ideea de a-mi oferi o recompensă pentru a termina sarcinile la timp, deoarece aceasta mi-a oferit o motivație tangibilă de a mă concentra pe prezent. De asemenea, scrisul pe hârtie al ideilor și planurilor mele mi-a clarificat prioritățile și mi-a redus senzația de copleșire, făcându-mă să mă simt mai organizat și mai pregătit. Recomand cu tărie aceste tehnici oricui dorește să-și îmbunătățească eficiența zilnică și să lase amânarea în urmă; rezultatele sunt cu adevărat satisfăcătoare și aduc o îmbunătățire semnificativă în calitatea vieții.