A fi părinte este o mare responsabilitate, și de aceea mulți dintre noi ne putem simți copleșiți de aceasta. Este și normal să îți pui tot felul de întrebări de genul: sunt oare un părinte bun, fac tot ce ține de mine pentru a fi un părinte bun, este oare vina mea că are probleme la școală și multe altele. Specialiștii sunt de părere că tocmai faptul că ai aceste dileme te face să fii un părinte bun, pentru că înțelegi că este loc și de mai bine și vrei să evoluezi în acest sens. A apela la ședințe de terapie pentru părinți nu este un moft, ci chiar o necesitate.
Psihoterapie pentru părinți
Chiar dacă nu crezi, sunt mulți părinți care apelează la sprijinul terapeuților pentru a face față cu bine provocărilor la care îi supune ”meseria” de a fi părinte. Fie că se simt de-a dreptul copleșiți de situațiile cu care se confruntă, ori poate că au nevoie de puțină îndrumare, sau doar de un loc unde să vorbească despre tot ceea ce simt, acesta este locul unde reușesc să se regăsească și să devină versiuni mai bune ale lor. Pentru a afla mai multe, intră pe psihoplan.ro și vezi despre ce este vorba. S-ar putea ca acesta să fie primul pas pentru acea schimbare de care este nevoie.
Mamele apelează mai des la terapie
Reprezentantele sexului frumos sunt, potrivit specialiștilor, ceva mai deschise la aceste probleme și, mai ales, la a apela la terapie. Furie, neputință, confirmarea sau infirmarea propriilor temeri, desconsiderare, o proastă părere despre sine și nu numai se află printre motivele pentru care aleg psihoterapia pentru părinți.
Copiii simt toate schimbările
Spre deosebire de cei din generațiile trecute, copiii din zilele noastre sunt mult mai intuitivi. Poate că și faptul că au acces la multă informație a contribuit la această caracteristică. De aceea, ei sunt mult mai receptivi la aceste schimbări, și de multe ori părinții se văd în situația de a fi copleșiți. De aceea apar conflictele, diferențele de opinii care, ignorate sau tratate necorespunzător, pot duce la adevărate răni sufletești. Nu degeaba se spune că este mai ușor să previi, sau să tratezi din timp totul, pentru că în acest fel poți repara mult mai multe.
Să merg cu copilul la psiholog sau singur?
Din păcate, în România majoritatea oamenilor nu fac diferența între psiholog și psihiatru, iar când aud de psihoterapeut deja nu mai înțeleg nimic. Nu rezolvi nimic dacă aduci doar copilul la terapie pentru că acesta este ”stricat”, pentru că de cele mai multe ori dacă vrei ca juniorul tău să fie bine trebuie să lucrezi la tine, nu la el. Dacă părintele nu învață cum să gestioneze anumite situații, le ignoră sau refuză să le recunoască, atunci totul este în zadar.
Așteptările părinților de la psihoterapie
Nu este deloc simplu să admiți că ai nevoie de ajutor, să conștientizezi că trebuie să faci unele schimbări. Mulți dintre părinții care ajung să facă terapie se confruntă cu părți dureroase din viața lor, pe care până acum le-au ignorat sau au ales să o facă. De aceea, chiar este nevoie de un bun terapeut, care să îl facă pe părinte să se împace mai întâi cu el însuși, să devină o mai bună versiune a lui, și abia apoi să își canalizeze atenția către relația cu copilul. Uneori poate fi nevoie chiar și de ani de zile, așa că nu poți să ai pretenția ca în doar două – trei ședințe să se rezolve totul. Părinții trebuie să înțeleagă că nu este nevoie să pună și mai multă presiune pe ei, să învețe să se ierte și să își schimbe comportamentul. Este perfect normal să vrei să iei o pauză, să știi cum să îți prioritizezi acțiunile și să vrei și chiar să ieși la o cafea cu prietenele sau o ședință de shopping singură. De fapt, dacă vei proceda așa, îți vei putea limpezi mai ușor gândurile, vei găsi mult mai rapid soluțiile la problemele tale, pentru că ai reușit să ieși puțin din acea stare de agitație care te făcea să vezi totul doar în negru. Vei vedea că și relația cu cel mic este mult mai bună, pentru că nu ești doar mamă și atât. Ești o ființă umană, cu propriile gânduri, emoții și sentimente, și care are nevoie să mai trăiască și pentru ea, nu doar pentru familie.
Mai puțină presiune pe tine, dar și pe cel mic
Acei părinți care apelează la ședințele de terapie pentru părinți nu mai pun atât de multă presiune pe ei, dar nici pe copii. Atitudinea lor este una mult mai deschisă, știu cum să abordeze problemele și găsesc mai ușor soluțiile la ele. Și, dacă juniorul familiei are nevoie de ajutor de specialitate, vor recunoaște din timp semnele și nu vor avea avea dileme în a-l duce la terapie, atunci când este nevoie.
Semne că ai nevoie de psihoterapie
Deși din rândurile de mai sus deja ai primit răspunsul la această întrebare, ți le mai repetăm. Astfel, dacă te simți de-a dreptul epuizat din punct de vedere fizic sau psihic, gândurile negative sunt prezente zilnic, ai frecvent episoade de furie, atacuri de panică, nu te odihnești așa cum trebuie, te consideri un părinte rău și pui multă presiune pe tine și pe ceilalți este timpul să spui STOP! Da, chiar ai nevoie de aceste ședințe de psihoterapie, pentru că în caz contrar problemele nu fac altceva decât să se agraveze, și chiar se poate ajunge la adevărate tragedii!