Rezumat:
Amenajările în stil industrial sunt potrivite pentru clădirile vechi, apartamentele de tip open-space, dar nu numai. Dacă vrei să aranjezi și să decorezi locuința ta într-un mod primitor, confortabil și practic, optează pentru acest stil de design interior. Iată care sunt caracteristicile și regulile esențiale de care trebuie să ții cont.
1. Alege mobilier cu elemente din lemn sau metalice
Achiziționează mobilă în stil industrial pentru a crea un spațiu funcțional, aerisit și plăcut. Aceasta este caracterizată prin lipsa ornamentelor și prin folosirea materialelor naturale. Predomină lemnul și metalul (cupru, fier, aluminiu, oțel ș.a.), iar piesele de mobilier sunt practice și comode. De asemenea, poți întâlni elemente precum țevi și lanțuri, integrate în designul acestora.
2. Optează pentru forme grafice
Mobilierul și decorurile au linii simple, grafice, iar siluetele și structurile pot fi evidențiate cu metale negre. În general, formele care se regăsesc în amenajarea industrială sunt dreptunghiulare și pătrate, combinate într-un design spectaculos. Astfel, întreaga locuință poate avea un aspect unitar.
3. Valorifică elementele structurale
Stilul industrial pune în evidență elementele structurale, cum ar fi zidăria și stâlpii de susținere. Țevile și conductele nu sunt acoperite, ci sunt integrate în amenajare. Acest tip de design interior poate avea un aspect nefinisat, dar omogen și cu un efect de familiaritate. Dacă este posibil, alege un spațiu deschis și grupează mobilierul astfel încât să acoperi întreaga suprafață într-un mod practic și aerisit.
4. Adoptă o paletă cromatică neutră
Folosește doar nuanțe neutre: alb, negru, gri și maro. Poți adăuga mai multă greutate sau poți crea o atmosferă masculină cu ajutorul unor culori mai închise. În plus, te poți folosi de accente metalice și de culori intense, precum burgundy și bleumarin. În același timp, tablourile sau decorurile cu nuanțe vivante pot crea un contrast plăcut.
5. Folosește corpuri de iluminat cu becuri la vedere
În amenajările industriale contează mult lumina naturală, așa că ai nevoie de ferestre mari, cu numeroase chenare. Totodată, trebuie să adaugi mai multe corpuri de iluminat: un ansamblu de pendule sau lămpi suspendate, cu becuri decorative la vedere, lampadare din metale mate, lampă de birou minimalistă ș.a. Acestea pot avea elemente precum țevi și proiectoare.
6. Pune accentul pe confort
Pentru o amenajare interioară în stil industrial sunt recomandate canapelele comode din piele, cu perne din in. Pune un covor din textile naturale, cu fir scurt, care să fie în contrast cu pardoseala. De asemenea, poți adăuga și câteva ghivece cu plante, pentru a face spațiul mai primitor, relaxant și plăcut.
7. Evită aglomerarea suprafețelor
Adoptă o manieră minimalistă pentru decorarea locuinței tale. Nu aglomera noptierele, etajerele sau măsuțele de cafea. Adaugă puține obiecte pe perete și menține totul curat. Printre decorațiunile indicate se numără ceasurile de perete sau lucrurile care amintesc de o fabrică, cum ar fi roți zimțate sau diferite părți care aparțineau utilajelor. Integrează aceste elemente în decoruri impresionante.
Stilul industrial în designul interior poate oferi casei tale un aspect inedit, care să-ți ofere o senzație de liniște și echilibru. Pune în evidență elementele structurale și completează spațiul cu mobilier simplu, în culori neutre, funcțional și foarte confortabil.