Am un prieten pe Facebook care este total impotriva mancarurilor si stilurilor de viata nesanatoase, el incluzand in aceasta categorie si produsele Starbucks.

Astazi vine cu un share la o stire care are un titlu bumbastic, care pana la urma este un FÂS: „Starbucks recunoaste ca foloseste la prepararea bauturilor un extract din gandaci„.
Constienta fiind de practicile jurnalistice de cea mai joasa speta din Romania, m-am gandit sa vad cu adevarat despre ce e vorba. Pe scurt: nu este nimic surprinzator sau iesit din comun.
La fel cum mancam „scuipat de albine” acest extract din gandaci este un simplu colorant numit „carmin” si cred ca mai de graba ar trebui sa ne facem grij ca este colorant si nu neaparat ca este extras din nu stiu ce gandac din Mexic.
Iar ca sa ne confirmam faptul ca stirea este o bomba fara fitil facuta doar sa starneasca panica, chiar este mentionat faptul ca „Carminul este folosit si in industria alimentara din Romania”.
Deci noi pana acum am mancat acest colorant de X ani de zile, dar a trebuit sa zica Starbucks ca este extras dintr-un gandac din Mexic pentru a ne deschide ochii…
Un alt punct de vedere la fel de bumbastic avem si din partea Realitatea.net: „Scandal la Starbucks: Strawberry Frappuccino conţine roşu de coşenilă”
Voi ce reactie ati avut la aflarea acestei stiri?
Mi se pare fascinant cum un detaliu precum utilizarea carminului, un colorant larg răspândit, poate genera astfel de reacții tumultuoase. Personal, cred că în loc să ne concentrăm asupra originii exotice a colorantului, ar trebui să fim mai atenți la calitatea generală a ingredientelor și la impactul pe care acestea îl au asupra sănătății noastre. Poate că această controversă ne-ar putea încuraja să ne documentăm mai bine cu privire la ingredientele din produsele pe care le consumăm zilnic și să facem alegeri informate. În esență, este o oportunitate de a lua în considerare ce consumăm și de a ne întreba ce este cu adevărat important pentru bunăstarea noastră.