Nenumarate studii arata ca „a dormi suficient” este necesar pentru a fii sanatos, pentru ca somnul ajuta in oxigenarea creierului, cresterea sistemului imunitar si reduce riscul aparitiei bolilor de inima.
Conform ultimelor studii, cca 70 milioane de adulti din SUA nu dorm suficient. Absenta somnului duce la aparitia erorilor determinate de imposibilitatea de concentrare.
Daca nu dormiti suficient 1-2 ori pe saptamana puteti recupera in urmatoarele zile. Dar daca acest lucru se intampla mai mult de 3 nopti, devine din ce in ce mai greu sa recuperati timpul nedormit, conform ultimelor studii realizate.
Absenta orelor suficiente de somn afecteaza si sistemul imunitar, conform unui studiu realizat de o asociatie din SUA. Persoanele chestionate care au marturisit ca au dormit doar 4 ore/noapte au produs de 2 ori mai putini anticorpi dupa administrarea unui vaccin antigripal in comparatie cu cei care au dormit 7-8 ore / noapte.
Cercetatorii de la Universitatea Cornwell afirma ca o singura noapte pierduta in ceea ce priveste somnul determina scaderea elasticitatii pielii, a catifelarii si incurajeaza aparitia ridurilor. Acest lucru se intampla pentru ca lipsa somnului determina producerea de catre sistemul imunitar care asigura patrunderea cu usurinta in piele a prafului si a razelor ultraviolete.
Unii cercetatori afirma ca cei care tin dieta si dorm cca. 5 ore pe noapte ard mai multa grasime decat cei care dorm 8 opt ore. Altii sunt de parere ca a dormi mai putin de 5 ore pe noapte echivaleaza cu acumularea de kilograme in plus deoarece producerea de hidrocortizon (hormonul care determina stresul si care este strans legat de acumularea kilogramelor in plus) este cea mai scazuta in timpul noptii. Hidrocortizonul se produce in cantitate mult mai mare dupa o noapte cu putine ore de somn.
Si exercitiile fizice realizate cu 3 ore inainte de somn diminueaza calitatea somnului, dar cu toate acestea nu va impiedica sa adormiti.
Odata cu venirea noptii, temperatura corpului scade tot mai mult pana cand va bagati in pat. Cu cat este mai cald cu atat nu veti dormi mai bine, afirma Daniel McNally, director al Centrului de Sanatate din cadrul Univeristatii Connecticut.
Potrivit Institutului National pentru Sanatate, este de preferat sa evitati mesele luate noaptea tarziu deoarece pot determina indigestie in timpul somnului.
Deoarece alcoolul este un sedativ, consumarea lui inainte de ora somnului va poate ajuta sa adormiti mai repede, sa dormiti fara a va trezi de prea multe ori. Somnul femeilor pare sa fie cel mai afectat de consumul de alcool, spun cercetatorii de la Universitatea din Michigan.
Conform unui alt studiu recent, lumina computerului sau a smartphoneurilor elimina productia de melatonina, un hormon care induce somnul.
O cercetare aplicata unui numar de peste 10 000 de femei a evidentiat ca un somn de mai putin de 6 ore pe noapte sau mai mare de 9 ore pe noapte, este strans legat de anxietate si stare de depresie.
Cei care pierd 1 ora-doua de somn sunt mult mai predispusi la lipsa controlului, spre exemplu vor consuma „junk food” a doua zi. Cortexul prefrontal, responsabil cu controlul de sine este compromis de absenta somnului.
O noapte cu mai putin de 6 ore dormite determina cresterea rezistentei la insulina, fapt ce are o contributie mare in aparitia diabetului de tip 2.
Lipsa somnului determina boli cardiace, dar incurajeaza si aparitia halucinatiilor. Somnul determina refacerea neuronilor utilizati in timpul ce inca sunteti treze; fara somn acestia se divid atat de mult incat determina disfunctionalitati.
Se pare ca o ceasca de sirop de cirese consumata de 2 ori pe zi determina absenta insomniilor, in timp ce absenta calciului poate sa impiedice aparitia somnului. Consumul de magneziu in cantitati prea mici (acesta se gaseste in nuci, de exemplu) poate sa accentueze apartia insomniilor.
Voi aveti probleme cu somnul? Cum reusiti sa combateti insomniile?