Sfaturi utile despre alimentatia pisicii

piqsels.com-id-zceof

Hrana sanatoasa inaeamna viata lunga si fara probleme pentru feline, asadar este important sa alegem cu grija alimentele care compun dieta unei pisici. Sunt cateva tinte in ceea ce priveste alimentatia pisicii, pe care daca le urmam, ne putem bucura pe deplin de compania felinei preferate.

Hrana se alege in functie de rasa.

De ce este fundamental sa alegi hrana pentru pisici in functie de rasa? Ei bine, fiecare are anumite particularitati și slabiciuni, predispozitii spre unele tipuri de afectiuni. De aceea, continutul hranei trebuie adaptat, astfel incat ingredientele cu potential vatamator sa fie evitate, iar cantitatile de nutrienti per portie sa fie optim dozate. In acest mod, alimentatia patrupedului iubit poate avea efect de prevenire a bolilor.

De cativa ani, producatorii de hrana pentru pisici implementeaza sfaturile si experienta medicilor veterinari. Atfel, hrana destinata unei rase precum Persana – pisici destul de bolnavicioase, cu o predispozitie genetica spre ingrasare – sau British Shorthair – cu tendinta de ingrasare – prezinta aport caloric redus. Pentru o rasa ca Sfinx – cu un metabolism accelerat si nevoie de confort termic – sau Bengaleza – cea mai independenta dintre rase – alimentatia trebuie sa fie usor digerabila si constituita, in principal, din carne. Rasa Siameza are sensibilitate accentuata la boli, asadar hrana pentru o asemenea pisica trebuie sa fie bazata pe proteine si grasimi de calitate superioara.

Alege hrana cu un continut echilibrat de nutrienti.

Indiferent ca este hrana uscata sau umeda, esentialul in alegerea hranei pisicii este reprezentat de nutrienti, care deriva dintr-un continut ridicat de carne. In mod frecvent, hrana uscata contine mai multi carbohidrati decat cea umeda, celorlati macro-nutrienti putand varia semnificativ, in functie de ingredientele utilizate.

Hrana uscata are un continut redus de apa (10%), fiind creata prin amestecarea diferitelor tipuri de carne si grasimi, la care se adauga legume sau cereale – gatirea amestecului se realizata la temperaturi si presiuni inalte. Este o hrana mai usor de pastrat pe perioade mai mari de timp si mai ieftina, deoarece poate fi achizitionata in cantitati mari.

Hrana umeda are un continut ridicat de apa (70%), fiind indicata pentru pisicile care au predispozitie la probleme digestive. Pentru prepararea ei se foloseste in special carnea proaspata (uneori si carne congelata), la care se adauga o sursa proteica si de vitamine – cereale.

Varsta influenteaza tipul de hrana.

In primele saptamani de viata este esential ca puii de pisica sa beneficieze de alaptare, cu influenta covarsitoare asupra formarii sistemului imunitar si a dezvoltarii in ansamblu a tanarului organism. Dupa aproximativ 5 saptamani, este bine sa faceti treptat trecerea la mancare solida. Se poate incerca o hrana sub forma unui pateu, bogat in carbohidrati si proteine, usor digerabil. Pana la 12 luni, pentru ca felinele sunt in plin proces de formare a sistemul osos si muscular, le este recomandata o hrana preponderent proteica, imbogatita cu adaosuri de nutrienti, intre care taurina are un rol esential – absenta acesteia poate provoca o serie de afectiuni grave.

Dupa 1 an, pisicii adulte ii este necesara o dieta bogata in proteine, fiind prin excelenta carnivora. La pisicile ajunse la batranete (7-10 ani) este necesara o adecvare a regimului alimentar la varsta, existand formule de hrana special concepute pentru ele. Alimentele ar trebui sa fie usor digerabile, sarace in grasimi si calorii, dar bogat proteice.

Asa cum se intampla la toate animalele, dieta are o influenta profunda asupra starii de sanatate a pisicilor. De aceea, este extrem de important sa cunoasteti detalii legate de particularitatile specifice rasei sau slabiciunile exemplarului respectiv. Cu siguranta, alegerea cea mai potrivita se poate face in stransa colaborare cu medicul veterinar, care cunoaste in amanunt tot ce este necesar unei diete potrivite pentru patrupedul preferat.

Arata-le si prietenilor tai!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *