Rezumat:
Diabetul este una dintre bolile cronice, metabolice, cele mai raspandite in rândul populatiei, la nivel mondial. Diagnosticul tarziu expune pacientii la dezvoltarea de complicatii severe. Din fericire, modificarea stilului de viata permite tinerea sub control a simptomelor si prevenirea evoluției bolii [1].
Modificarea dietei este primul pas recomandat pentru controlul glicemiei si pentru scaderea rezistentei la insulina. Aceasta se asociaza, insa, cu riscul ca pacientul sa nu reuseasca sa acopere, integral, necesarul nutritiv prin alimentatia sanatoasa, dar restrictiva, pe care o adopta, caz in care este necesara instituirea de masuri suplimentare.
Mananca variat si echilibrat
Alimentatia pacientului diabetic se suprapune, in general, pe conceptele de baza ale alimentatiei sanatoase. Alimentele interzise sunt cele cu un continut mare de zahar sau de grasimi saturate, pe care cu totii ar trebui sa le eliminam din dieta.
Exista o gama mai larga de alimente al caror consum trebuie limitat: fructele cu continut mare de zahar vor fi consumate cu masura si inlocuite cu fructe de padure (de exemplu), se va opta pentru cereale integrale in locul celor rafinate, se vor evita alimentele cu indice glicemic mare.
Echilibrarea alimentelor permise si a celor cu consum limitat trebuie realizata atent, astfel incat sa beneficiezi de un aport nutritiv optim.
Vorbeste cu medicul despre eventualele carente alimentare
Recomandarea suplimentelor de vitamine si substante minerale in dieta diabeticilor se bazeaza pe rezultatele unor studii stiintifice care demonstreaza, pe de o parte, ca pacientul diabetic este mai expus [1] deficitelor nutritive, si pe de alta parte ca unele vitamine si minerale contribuie activ la controlul bolii.
Pe de alta parte, suplimentele alimentare nu inlocuiesc o alimentatie sanatoasa si echilibrata. Este bine sa consulti medicul ori de cate ori apare o situatie care te impiedica sa mentii o dieta variata.
Vitamina B3
Cunoscuta si ca nicotinamida, vitamina B3 are un efect protector [2] asupra celulelor pancreatice care secreta insulina, insa acesta este evident in special in diabetul de tip 1, la persoanele la care afectiunea s-a instalat recent.
Acizi grasi polinesaturati omega-3
Acizii grasi omega-3 au un efect de sensibilizare [2] a organismului la actiunea insulinei, cel mai probabil datorita rolului lor antiinflamator. Mai mult decat atat, acizii grasi omega-3 amelioreaza neuropatia diabetica [3].
Surse naturale de acizi grasi omega-3 sunt somonul, macroul si heringul, iar recomandarea specialistului este sa acoperi necesarul zilnic din alimentatie, in masura in care este posibil. FDA (Food and Drug Administration) considera un aport zilnic de pana la 3g EPA si DHA ca fiind sigur, doza zilnica recomandata [4] fiind de 1 – 2 g.
Crom
Cromul este un oligoelement cu un rol important in metabolismul lipidelor, proteinelor si al carbohidratilor. Cele mai importante surse naturale [1] de crom sunt ficatul, drojdia de bere, branzeturile, morcovii, cartofii, broccoli, spanacul, fasolea uscata, nucile, semintele si ciupercile.
Cromul imbunatateste actiunea insulinei datorita actiunii directe [5] asupra receptorilor pentru insulina, care devin mai sensibili. Chiar si asa, cromul nu are capacitatea de a preveni instalarea diabetului de tip 2, iar suplimentarea pe termen lung nu a fost suficient studiata.
Magneziu
Magneziul este un mineral implicat in numeroase procese metabolice, printre care si transportul glucozei prin membranele celulare. Un aport scazut de magneziu determina [1] cresterea rezistentei la insulina.
Printre sursele naturale de magneziu se numara cerealele integrale, legumele cu frunze verzi sau nucile. Toleranta organismului fata de aportul de magneziu este mare in cazul persoanelor cu functia renala neafectata.
Vitamina D
Vitamina D este esentiala pentru numeroase procese metabolice, astfel ca joaca un rol si in ceea ce priveste toleranta la glucoza [1] datorita influentei pe care o are asupra secretiei de insulina si a sensibilitatii la insulina.
Avand in vedere faptul ca majoritatea populatiei sufera de o carenta de vitamina D, suplimentarea poate fi luata in calcul. Surse naturale de vitamina D sunt somonul, macroul si tonul si diverse alimente fortifiate cu vitamina D. Suplimentarea se efectueaza doar consecutiv montorizarii concentratiei de 25(OH)D din sange.
Suplimentele alimentare nu trebuie sa inlocuiasca o dieta echilibrata sau consultul medical. Ele pot avea efecte adverse si contraindicatii, prin urmare este important sa consulti medicul sau farmacistul.
Bibliografie:
- Yeung S. et al. – Nutritional supplements for the prevention of diabetes mellitus and its complications, 2018
Accesat la 16.03.2022: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352385917302608
- Kyrou I. et al. – Endocrinology of the heart in health and disease, cap. 7, pag. 167 – 205, 2017
Accesat la 16.03.2022: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128031117000075
- Perkins b. Et al. – Handbook of Clinical Neurology, cap. 17, pag. 235 – 248, 2014
Accesat la 16.03.2022: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/B9780444534804000187
- https://ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-HealthProfessional/#h2
- Sonnino S. et al. – Progress in molecular biology and translational science, cap. 3, p. 83 – 120, 2018
Accesat la 16.03.2022: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1877117317302119