Jucariile sunt comorile copilariei. Dar daca nu esti atenta, jucariile pot fi foarte periculoase.Pentru a pastra copilul in conditii de siguranta, urmeaza aceste indicatii atunci cand alegi jucariile celui mic.
Alege jucarii adecvate varstei. Cele mai multe jucarii au o eticheta cu ” varsta recomandata „, care poate fi folosita ca punct de plecare in procesul de selectie. Fii realista cu privire la abilitatile copilului tau si nivelul lui de maturitate atunci cand alegi o jucarie. Jucariile care au proiectile, de exemplu, nu sunt niciodata potrivite pentru un copil sub varsta de 4 ani – si chiar unii copii de 6 ani nu sunt suficient de maturi pentru a se descurca cu ele. De asemenea, in cazul in care copilul tau in varsta de 3 ani, inca mai pune totul in gura, asteapta un pic mai mult pana sa-i dai jocuri si jucarii cu piese mici.
Alege jucarii care sunt bine facute. Jucariile second hand transmise de la rude mai in varsta sau frati, sau cumparate de la targ, pot fi rupte sau uzate, si pot fi uneori periculoase. Verifica toate jucariile – noi sau second hand – uitandu-te atent la nasturi, baterii, fire, panglici, ochi, margele, si piese din plastic, care ar putea fi usor mestecate sau rupte. Asigura-te ca un animal de plus are coada sau alte parti cusute in siguranta, si verifica daca cusaturile corpului sunt consolidate. Piesele de pe alte jucarii ar trebui sa fie bine fixate. Asigura-te ca nu exista muchii ascutite si ca vopseaua nu se curata.
Gandeste mare. Pana cand copilul tau nu implineste cel putin 3 ani, piesele de jucarii ar trebui sa fie mai mari decat gura lui pentru a preveni posibilitatea de sufocare. Pentru a determina daca o jucarie prezinta un risc de sufocare, incearca montarea ei printr-un sul de hartie igienica. In cazul in care o jucarie sau o parte dintr-o jucarie se potriveste in interiorul cilindrului hartiei, atunci aceasta nu este sigura.
Asigura-te ca cel mic este pregatit fizic pentru jucarie. De exemplu, unii parinti cumpara copiilor biciclete de dimensiuni mai mari, astfel incat sa nu fie nevoiti sa cumpere o noua bicicleta anul urmator. Aceasta tactica poate duce la raniri grave, in cazul in care un copil nu are aptitudinile fizice pentru a controla o bicicleta mai mare.
Evita baloanele. Ele pot fi decoratiuni vesele si distractive la petreceri si nu numai, dar baloane din latex sunt cauza principala a deceselor legate de sufocare cu jucarii in randul copiilor. Atunci cand sunt ingerate, baloanele neumflate (sau bucati de baloane sparte), formeaza un sigiliu strans in caile aeriene ale unui copil, ducand la imposibilitatea de a respira.
Nu alege jucarii grele. Copilul ar putea suferi daca se loveste cu o jucarie grea, sau daca aceasta cade pe el. Asa ca renunta la jucariile grele.
Nu alege jucarii cu un fir sau cablu mai mare de 12 centimetri. Un cablu se poate incadra usor in jurul gatului unui copil, provocand strangularea. Odata ce copilul se poate ridica in genunchi sau in picioare, ajutandu-se de maini, elimina jucariile cu fir care atarna deasupra patutului.
Fereste-te de jucariile toxice. Chiar si atunci cand gasesti o jucarie care pare a fi facuta in conditii de siguranta, vei dori sa fii sigura ca nu e facuta cu substante chimice care pot afecta copilul. Exista materiale periculoase folosite pentru a face plasticul mai flexibil si mai durabil, si aceste substante chimice se gasesc in multe jucarii. Cadmiu, plumb, mercur, arsenic si alte substante chimice pe care le puteti gasi in multe jucarii, de la papusi si figurine, la bijuterii pentru copii si animale de plus.