Rolul si importanta magneziului in sanatatea organismului

Foods,High,In,Magnesium,On,Wooden,Table.,Healthy,Eating.

Magneziul este un mineral important pentru organism deoarece ajuta la buna functionare a nervilor si a muschilor, regleaza tensiunea arteriala si sustine sistemul imunitar, printre multe altele.

Chiar daca acest mineral este gasit in numeroase surse alimentare, multe persoane prezinta insa un deficit de magneziu, ceea ce poate afecta in cele din urma sanatatea generala.

Conform unui studiu publicat in 2015 [1], deficitul de magneziu a fost asociat cu numeroase probleme de sanatate si afectiuni printre care boala Alzheimer, diabetul zaharat de tip 2 si probleme cardiovasculare, motiv pentru care este important de determinat nivelul de magneziu din sange, la intervale regulate de timp.

5 roluri importante ale magneziului in sanatatea organismului

De la sanatatea osoasa, la cea cardiovasculara, rolul magneziului in organism poate fi foarte variat. Din acest motiv, vom discuta in continuare despre cateva roluri importante ale acestui macronutrient, pentru ca tu sa fi cat mai bine informat despre sanatatea ta si despre aportul de vitamine si minerale esentiale.

Sanatatea oaselor

Chiar daca majoritatea cercetarilor asociate cu sanatatea oaselor s-au axat pe calciu, magneziul este si el esential pentru mentinerea cat mai sanatoasa a acestora.

Un studiu publicat in 2013 [2] a asociat aportul de magneziu cu o densitate osoasa mai mare si un risc mai mic de osteoporoza in randul femeilor aflate la menopauza.

Mai mult decat atat, magneziul sustine sanatatea osoasa atat in mod direct, cat si indirect, prin reglarea nivelului de calciu si vitamina D, doi nutrienti esentiali pentru oase sanatoase.

Controlul glucozei din sange si a insulinei

Deoarece magneziul are un rol important in gestionarea glucozei din sange si a insulinei, nivelul corespunzator al acestui mineral ar putea reduce riscul de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2.

Aceasta asociere a fost sustinuta si de un studiu publicat in 2015 [3] care a raportat ca aproape toate persoanele diagnosticate cu diabet prezinta un nivel mic de magneziu in organism, ceea ce indica faptul ca magneziul ar putea avea un rol si in gestionarea diabetului in sine.

Sanatatea cardiovasculara

Organismul are nevoie de magneziu pentru a mentine muschii sanatosi, inclusiv inima. Conform unui studiu publicat in 2018 [4] deficitul de magneziu poate creste riscul de dezvoltare a bolilor cardiovasculare, cel mai probabil din cauza rolului pe care acesta il are la nivel celular.

Aditional, o meta-analiza publicata in 2019 [5] a descoperit ca amplificarea nivelului de magneziu ar putea reduce riscul de aparitie a unui accident vascular cerebral.

Magneziul poate imbunatati performanta sportiva

In timpul exercitiilor fizice, organismul are nevoie de mai mult magneziu decat ar fi necesar in mod normal, cantitatea exacta variind in functie de activitatea efectuata.

Un studiu publicat in 2015 [6] care a analizat peste 2,500 de persoane a asociat aportul ridicat de magneziu cu o crestere a masei musculare si a fortei generale, fapt care indica importanta acestui mineral in activitatile si exercitile fizice.

Sustine somnul de buna calitate

In anumite cazuri acest mineral poate fi recomandat pentru tulburari de somn cum ar fi insomnia, deoarece magneziul regleaza mai multi neurotransmitatori asociati cu somnul.

Aceasta asociere este sustinuta si de un studiu publicat in 2022 [7], care a analizat aproximativ 4000 de persoane si care a descoperit ca aportul crescut de magneziu a dus atat la imbunatatirea calitatii somnului, cat si a duratei acestuia.

Intrucat magneziul este implicat in numeroase procese ale organismului, asigura-te ca mentii nivelul acestuia in limite normale, pentru a reduce anumite riscuri si complicatii. Discuta cu medicul tau de familie inainte de a opta pentru diferite suplimente sau alte surse de magneziu.

Referinte:

  1. Gröber, Uwe, et al. “Magnesium in Prevention and Therapy.” Nutrients, MDPI, 23 Sept. 2015, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4586582/.
  2. Castiglioni, Sara, et al. “Magnesium and Osteoporosis: Current State of Knowledge and Future Research Directions.” Nutrients, MDPI, 31 July 2013, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3775240/.
  3. Barbagallo, Mario, and Ligia J Dominguez. “Magnesium and Type 2 Diabetes.” World Journal of Diabetes, Baishideng Publishing Group Inc, 25 Aug. 2015, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4549665/.
  4. DiNicolantonio, James J, et al. “Magnesium for the Prevention and Treatment of Cardiovascular Disease.” Open Heart, Archives of Disease in Childhood, 1 July 2018, openheart.bmj.com/content/5/2/e000775.
  5. Zhao, Binghao, et al. “The Effect of Magnesium Intake on Stroke Incidence: A Systematic Review and Meta-Analysis with Trial Sequential Analysis.” Frontiers in Neurology, Frontiers Media S.A., 7 Aug. 2019, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6692462/.
  6. Welch AA;Kelaiditi E;Jennings A;Steves CJ;Spector TD;MacGregor A; “Dietary Magnesium Is Positively Associated with Skeletal Muscle Power and Indices of Muscle Mass and May Attenuate the Association between Circulating C-Reactive Protein and Muscle Mass in Women.” Journal of Bone and Mineral Research : the Official Journal of the American Society for Bone and Mineral Research, U.S. National Library of Medicine, 2015, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26288012/.
  7. Zhang Y;Chen C;Lu L;Knutson KL;Carnethon MR;Fly AD;Luo J;Haas DM;Shikany JM;Kahe K; “Association of Magnesium Intake with Sleep Duration and Sleep Quality: Findings from the Cardia Study.” Sleep, U.S. National Library of Medicine, 2022, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34883514/.
Arata-le si prietenilor tai!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *