Raluca Turcan, Ministrul Muncii este de parere ca unul din trei copii care au parintii plecat in strainatate se simte lipsit de ingrijire. In plus, pandemia generata de Covid-19 a reusit sa adanceasca aceasta problema a micutilor.
Declaratiile facute de Raluca Turcan
„Și mai puțini au reușit să își vadă părinții, și mai mulți au devenit vulnerabili în fața abandonului școlar”, a mentionat aceasta.
„Acum, după mai mult de un an de pandemie, dificultățile copiilor separați de părinți s-au adâncit. Și mai puțini au reușit să își vadă părinții, și mai mulți au devenit vulnerabili în fața abandonului școlar, în multe familii veniturile au scăzut din cauza restrângerii activităților economice din străinătate” a continuat Ministrul Muncii.
Declaratiile Ralucai vin in urma participarii acesteia la o conferinta organizata de Salvati Copii in parteneriat cu Ministerul Muncii. In aceasta conferinta au fost dezbatute formele prin care pot fi ingrijiti copiii ramasi in tara dupa ce parintii lor au plecat in strainatate.
Asa cum ne-am fi asteptat cele mai afectate judete sunt cele sarace. Din acest motiv, saracia creeaza mai multe riscuri pentru copiii ramasi singuri in Romania
„Pandemia a accentuat gradul de excluziune, de vulnerabilitate a copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate. Dacă ne uităm la distribuţia pe judeţe a copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate vom vedea că comunităţile cele mai mari se află în judeţele cele mai sărace, ceea ce înseamnă că avem, de fapt, un fenomen social. Sărăcia suprapusă peste lipsa părinţilor, de fapt, a condus la riscuri majore pentru copiii rămaşi singuri. Cifrele sunt îngrijorătoare. 18% dintre copii au ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, 14% au unicul părinte plecat la muncă în străinătate şi 68% au un singur părinte plecat la muncă în străinătate. Aşadar, unul din trei copii a rămas practic complet fără îngrijirea părinţilor. Aceştia reprezintă cel mai mare risc şi aici cred că trebuie să fie concentrate politicile publice pe care le vom elabora. O parte au fost deja propuse de Administraţia Prezidenţială şi cu o parte vom veni şi noi, ca Minister al Mucii, mai ales că radiografierea persoanelor vulnerabile a reprezentat o prioritate a mandatului meu de ministru”, a mai spus aceasta.
„Sunt probleme cărora încercăm să le găsim soluții pe termen scurt, dar și pe termen mediu și lung, pentru că mulți dintre acești copii au nevoie să fie sprijiniți nu doar psihologic, ci îndrumați să își găsească o cale în viață, au nevoie de suport psihologic, consiliere educațională, mai târziu de consiliere pentru ocupare, dar și de servicii medicale și sociale: servicii integrate care să se adreseze nevoilor specifice ale acestei categorii de copii vulnerabili”, a mai spus Raluca.
„Campania națională pe care am desfășurat-o recent a arătat limpede că, în acest moment, asistența socială nu își atinge obiectivul”, a continuat aceasta.
„În acest moment, în România, Legea asistenței sociale care prevede 1 asistent social la 300 beneficiari nu este respectată. Iar acolo unde există, în marea majoritate nu sunt specializați. Obiectivele pe care ni le-am propus pentru protejarea acestor copii vulnerabili vor putea fi finanțate din fonduri europene, atât prin PNRR, cât și prin Programul Operațional de Incluziune și Demnitate Socială cu o valoare de aproximativ 3,6 miliarde euro, sumă care va permite asigurarea unui standard de calitate corespunzător în domeniul protecției sociale.”