Rezumat:
Accidentul vascular cerebral (AVC) apare atunci cand tesuturile cerebrale nu mai primesc sange si oxigen. Aceasta intrerupere a circulatiei sangvine poate fi cauzata de ruperea unui vas sangvin sau de blocarea acestuia din cauza unui cheag (tromb).
Din cauza lipsei de oxigen, celulele si tesuturile cerebrale incep sa moara dupa cateva minute, ceea ce inseamna ca persoana afectata va prezenta probleme grave de sanatate sau chiar dizabilitate permanenta [1].
Intrucat accidentul vascular cerebral reprezinta una dintre principalele cauze de deces din motive cardiovasculare [2], afla care sunt pasii de urmat in cazul unui astfel de eveniment, pentru a putea acorda primul ajutor corespunzator persoanei afectate.
Primul ajutor in cazul unui accident vascular cerebral
Accidentul vascular cerebral necesita atentie medicala imediata, pentru a opri lezarea cerebrala. In functie de severitatea AVC-ului, semnele si simptomele acestuia pot fi subtile sau evidente.
Recunoaste semnele AVC-ului
Pentru a putea depista prezenta unui astfel de accident, este importanta recunoasterea semnelor unui AVC, care pot include:
- schimbari la nivelul fetei – observa daca o jumatate a fetei este mai cazuta decat cealalta;
- schimbari la nivelul bratelor – verifica daca un brat este mai slabit decat celalalt, sau daca este mai putin ridicat, comparativ cu bratul opus;
- tulburari de vorbire – observa daca exista comunicare neclara, daca persoana nu poate formula propozitii corecte sau nu se poate exprima deloc [3].
Daca oricare dintre semnele si simptomele de mai sus sunt prezente, atunci este necesara formarea imediata la numarul unic pentru apeluri de urgenta 112, pentru a primi atentia medicala necesara.
Ce poti face pana la sosirea ambulantei
Dupa ce ai sunat la serviciile medicale de urgenta, asigura-te ca persoana afectata este ferita de pericole si ca este intr-o pozitie comoda (de preferat intr-o parte, pentru a preveni riscul de inecare cu varsaturi).
Alte actiuni care pot fi realizate pana la sosirea ambulantei includ:
– verificarea respiratiei – daca persoana prezinta greutate in respiratie (dispnee), atunci incearca sa ii oferi ajutor prin indepartarea vestimentatiei si accesoriilor stranse, cum ar fi cravata, esarfa sau camasa. Daca persoana nu respira deloc, atunci aplica imediat masurile de resuscitare.
- linistirea persoanei afectate;
- folosirea unei paturi (sau geaca) pentru a mentine o caldura corespunzatoare a corpului;
- evitarea alimentelor si lichidelor, pentru a nu exista risc de inecare;
- observarea schimbarilor aparute, pentru a putea oferi cat mai multe informatii personalului medical [3].
Simptome aditionale
Pe langa schimbarile evidente mentionate mai sus, exista si simptome mai subtile, care pot fi confundate cu alte probleme medicale, cum ar fi:
- tulburari de vedere;
- greata;
- durere de cap;
- tulburari de echilibru;
- lipsa controlului vezical;
- senzatie de furnicaturi sau amorteala a unei jumatati din corp;
- pierderea constientei.
Intrucat dureaza doar cateva minute pentru ca celulele cerebrale sa moara, trebuie apelate serviciile medicale de urgenta imediat ce au aparut simptome asociate cu un AVC, chiar si cele mai putin evidente.
Niciodata nu este recomandat sa ignori prezenta simptomelor subtile si sa astepti aparitia celor severe, pentru a suna la ambulanta [3].
Complicatii asociate cu accidentul vascular cerebral
In functie de perioada de privare a creierului de oxigen si sange, accidentul vascular cerebral poate cauza dizabilitate temporara sau permanenta, asociata cu partea creierului care a fost afectata. Cateva complicatii ale AVC-ului includ:
- paralizia sau pierderea controlului muscular – problema caracterizata prin paralizia unei jumatati a corpului sau a unor muschi specifici, cum ar fi cei de la nivelul fetei sau bratului;
- tulburari de deglutitie (inghitire) si de vorbire – AVC-ul poate afecta in anumite cazuri muschii de la nivelul cavitatii bucale si gatului, provocand astfel probleme de vorbire si de inghitire a bolului alimentar;
- reducerea nivelului de independenta – intrucat este posibil ca anumite zone ale corpului sa nu mai functioneze corespunzator [4].
Accidentul vascular cerebral, reprezinta o urgenta medicala care necesita atentie imediata. Deoarece fiecare secunda conteaza, este important de stiut semnele si simptomele acestei probleme, pentru a putea apela cat mai rapid la ajutorul necesar.
Referinte:
- Holland, Kimberly. “Stroke: Symptoms, Causes, Treatment, Types & More.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/stroke. Data accesarii: 12.11.2022
- “Cardiovascular Diseases.” World Health Organization, World Health Organization, www.who.int/health-topics/cardiovascular-diseases#tab=tab_1. Data accesarii: 12.11.2022
- McDermott, Annette. “First Aid for Stroke: What You Should Know.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/stroke/stroke-first-aid. Data accesarii: 12.11.2022
- “Stroke.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/stroke/symptoms-causes/syc-20350113. Data accesarii: 12.11.2022