Pregătiți pentru școală?

fata-si-frunza1

Școala a început deja, și suntem uimiți cât de multe schimbări intervin în viața unei familii, indiferent că ai unul sau mai mulți copii care vor merge la școală.

“Copiii vor aceleași lucruri pe care ni le dorim și noi. Să râdă, să fie provocați, să fie distrați și încântați.”

Dr. Seuss

O provocare pentru întreaga familie

Gata cu orele de culcare târzii și trezitul… când se termină somnul. S-a terminat cu joaca de dimineață până seara, hainele de vacanță confortabile vor fi puse la păstrare pentru mai mult timp. Copiii nu mai pot să mănânce ce vor și cand vor, deja pas cu pas se instaurează disciplina în familie.

Înapoi la disciplina zilnică

Părinții introduc rând pe rând reguli care trebuie să aducă școlarul la un program ordonat: în privința somnului, a mâncării sau a modului cum își organizează ziua. Pentru ca un program haotic înseamnă un copil obosit, demotivat, derutat.

Câteva sfaturi utile pentru părinți

Preocuparea unor părinți responsabili se rezumă la câteva măsuri firești pe care trebuie să le respecte, pentru ca întreaga familie să treacă cu bine prin sezoanele care vor urma: toamna (ploi multe și mărunte) iarna (ger, zăpadă) primăvara (capricioasă cu oscilații de temperatură)

Ai ghicit deja, primul interes al părinților este să îsi mentina copiii sănătoși – și voi reda în continuare câteva criterii de sănătate pentru cei mici:

Imunitatea

Imunitatea copiilor școlari este influențată în cea mai mare măsură de regimul de viață și alimentație. De asemenea, o imunitate bună este asigurată și de abținerea părinților de a administra celor mici antibiotice la cel mai mic semn de răceală. Antibioticele afectează flora intestinală, iar dezechilibrarea florei intestinale duce la scăderea imunității. Lăsați în seama medicului de familie prescrierea antibioticelor, doar când se impune folosirea lor.

Părinții au la dispoziție toate celelalte măsuri practice de menținerea unei imunități bune.

Activitățile în aer liber

Sportul practicat cu regularitate, plimbările și joaca în aer liber fac multa plăcere celor mici. Pe ei nu-i deranjează frigul dacă sunt îmbrăcați adecvat. Nici măcar ploaia nu-i supăra.

Cine nu a văzut, măcar o dată, un copil sărind încântat cu picioarele într-o baltă de apă spre exasperarea părinților ?

Camera bine aerisită înainte de culcare, indiferent de anotimp, va face somnul mai profund iar refacerea organismului din timpul nopții va fi mult mai eficientă. Acestea sunt doar câteva măsuri firești care vor contribui la întărirea sistemului imunitar.

Dezvoltare armonioasă

refer aici în special la dezvoltarea fizică. Nu întâmplător, pentru copii, există tabele de greutate și înălțime pentru fiecare an. Deoarece este un indicator foarte important de sănătate.

Un copil cu o greutate mult sub cea normală sau peste cea normală poate fi considerat într-o categorie de alertă pentru părinți. În ambele situații copilul este subnutrit. Fie că mănâncă prea mult din ceea ce nu trebuie, fie prea puțin din ceea ce trebuie, rezultatul este același: copilul are nevoie de ajutor! Iar ajutorul vine de la părinți.

Alimentația sănătoasă

Copiii trebuie să urmeze o dietă diversificată, plină de nutrienți, cu alimente cât mai colorate. Un argument de a face farfuria să fie cât mai atrăgătoare! O dietă bogată în fructe și legume – deși acestea din urmă nu fac parte dintre preferatele lor – va asigura necesarul de substanțe nutritive imunostimulante, precum:

  •  Vitaminele – A, C, D, E
  •  Mineralele – zinc, magneziu, potasiu, fier etc.
  •  Acizii grași omega 3
  •  Antioxidanții – polifenoli, melatonină,
  •  Aminoacizii – arginină, triptofan, glutamină etc.
  •  Probiotice – din chefir și iaurturi.

Putere de concentrare la învățătură

“Inteligență plus caracter este obiectivul educației adevărate.”

Martin Luther King Jr.

La fel ca adulții, copiii pot să fie afectați de stres, la nivelul lor de percepție. Iar un organism stresat, care sintetizează mai mult cortizol (hormonul stresului), slăbește sistemul imunitar, crescându-i vulnerabilitatea la agenții patogeni. Părinții nu trebuie să încarce timpul liber al celor mici cu prea multe ore de meditații, cursuri și antrenamente. Un program prea aglomerat al copilului ar putea să reflecte pasiunea celui mic combinată cu dorința sau ambiția părintelui de a practica o anumită activitate.

Atenție părinți! Aici nu mai este vorba despre pasiunile voastre din copilarie, lasati copilul să aleagă singur activitatea care îi place, chiar dacă uneori interesul este pentru o perioada scurtă. Important este că experimentează lucruri noi și cu ajutorul părintelui va înțelege de ce a ales o activitate sau, de ce renunță la ea după un anumit timp.

În caz contrar, cu atâta concentrație de obligații, zilele lor ar deveni extrem de stresante, riscând să fie mai predispuși nu doar la epuizare, ci și la infecțiile respiratorii sezoniere.

Somnul își cere drepturile

Orarul de somn variază de la o vârstă la alta, numărul orelor necesare scăzând odată ce copilul se apropie de adolescență. Însă, indiferent că sunt 12 ore sau doar 8, programul de somn trebuie respectat.

Trecerea în pat la ora fixă se va face mai ușor dacă unul din părinți va petrece câteva minute cu copilul, în camera de culcare, într-o atmosferă de liniște și calm.  Citirea dintr-o carte rezolvă cel mai rapid “pana” de subiecte de povești pe care copiii le solicită la culcare.

Somnul acoperă diverse roluri importante, printre care și stimularea răspunsului imunitar. În plus, contribuie la:

  • Dezvoltarea cerebrală
  • Performanțele școlare
  • Consolidarea memoriei
  • Îmbunătățirea concentrării
  • Sinteza hormonului de creștere
  • Eliberarea toxinelor din corp.

Activități sociale

“Nu zidurile fac o școală ci spiritul ce domnește într-însa.”

Regele Ferdinand I al României

Copii sunt din fire, ființe sociale, prietenoși mai ales cu cei de vârsta lor. Este plăcut să-i observăm cum interacționează, dar este posibil să ne facem griji în privința riscului mai mare de îmbolnăvire.

Viața în colectivitate – grădiniță/școală, are riscurile ei, dar face parte din experiența de viață a celor mici. Deci, nu ne vom pierde cu firea, un copil cu imunitate bună are slabe șanse să se îmbolnăvească de la prietenii/colegii de școală. Și chiar dacă se întâmplă, se fac forme ușoare iar revenirea este rapidă.

Trebuie doar să-i învățăm să fie atenți la igienă personală – în special a mâinilor. La utilizarea paharului sau a tacâmurilor – care trebuie să fie personale și care nu se împrumută. La tusit și la strănut, să folosească batista. Și, bineînțeles, să se obișnuiască să-și spele și să-și dezinfecteze mâinile cât mai des.

Par lucruri banale? În nici un caz, și este datoria noastră, a părinților, să-i învățăm toate acestea.

Ajutoarele celor mici – gustoase și amuzante 

Create special pentru a fi pe placul celor mici. Pentru că, ce le place copiilor când vine vorba de răsfățuri ale gustului?

  • Să bea ceva bun și aromat! Cum ar fi un suc 100% natural (interesul părinților) și care să încânte copii cu gustul și aroma fructată (bucuria copiilor!)

Fie ca este vorba de măr, merișor, piersică sau mango. În orice anotimp, mai ales în sezonul rece, când aceste fructe nu sunt accesibile așa cum ne-am dori. Presupun că v-ar plăcea să le încercați pe toate, și nu este o idee rea, chiar de loc!

Dar cum ar fi să începeți cu Aloe Berry Nectar? Este bogat în vitamina C iar compoziția unui asemenea suc asigură un scut protector al sistemului imunitar al copilului, pe toată durata sezonului rece.

  • Să ronțăie ceva cu gust plăcut! Forever Kids – drajeuri cu gust natural, delicios de portocale și struguri, în forme de mini-animale, vor deveni bomboanele preferate ale copilului.

Ceea ce este incantator pentru noi, părinții, este faptul ca prin aceste drajeuri copilul ajunge să consume nutrienții care se găsesc în morcov, vișine acerola, brocoli, spanac, varză, mere, afine, tomate și citrice.

Fără adaos de zahăr sau îndulcitori sintetici, cu coloranti naturali și fără gluten.

Indiferent ce urmează, cu bune cu grele, năsucuri care picură și tuse în timp de noapte, cu joacă și povești spuse seara la culcare. Cu note foarte bune sau un telefon usturător din partea dirigintei, asta este viața în copilărie!

Savurați călătoria și bucurați-vă de aceste momente care mult prea repede se vor transforma în amintiri.

“Educația este cea mai puternică armă pe care o poți folosi pentru a schimba lumea.”

Nelson Mandela

Arata-le si prietenilor tai!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *