Rezumat:
Sosirea iernii ne determina sa luam in considerare toate aspectele care tin de pregatirea casei, obtinand in acest fel un nivel sporit de confort. Daca si tu vrei ca iarna sa te prinda pregatit in sezonul rece, iata care sunt pasii pe care ar trebui sa ii ai in vedere in acest sens.
Asigura un sistem eficient de incalzire a apei
Incalzirea centralizata are carentele ei, asa ca ar trebui sa iei in calcul instalarea unui sistem eficient de incalzire, cum ar fi un boiler. Sistemele de incalzire, precum sunt aceste boilere electrice, iti ofera avantajul de a te bucura de apa calda si caldura oricand ai nevoie de aceasta, fara sa mai trebuiasca sa astepti. Boilerul poate pregati apa calda menajera cu rapiditate, iar acest lucru inseamna ca nu vei mai fi nevoit sa consumi foarte multa apa asteptand ca aceasta sa se incalzeasca.
Alege caloriferele potrivite
Caloriferele trebuie sa fie alese in prima faza a constructiei casei, in functie de suprafata pe care o au acestea de acoperit. Pentru a te bucura de confortul termic dorit este nevoie sa calculezi foarte bine suprafetele si sa te orientezi catre acele tipuri de calorifere care se potrivesc cel mai bine in contextul amenajarii tale.
Poti alege calorifere din otel, pentru un randament deosebit si o eficientă pe masura, calorifere din aluminiu, pentru frumusete si greutate redusa sau poti opta pentru calorifere din fonta, care sa iti ofere durabilitate in timp si eficienta.
Izoleaza din punct de vedere termic locuinta
Izolarea termica are efecte deosebite asupra locuintei mai ales in perioadele de iarna, deoarece anveloparea va avea ca efect reducerea pierderilor de caldura din interior. Izolarea termica poate fi facuta cu vata minerala bazaltica sau vata de sticla, sau cu polistiren ori spuma poliuretanica.
Izolarea termica este recomandata atat in cazul locuintelor noi, cat mai in cazul celor vechi, deoarece materialele de constructii in sine nu sunt bune izolatoare termice. Din contra chiar, betonul, cel mai cunoscut material de constructii, este un material rece, care pastreaza umiditatea si frigul.
Verifica instalatiile de incalzire existente
Daca deja ai in functiune o instalatie de incalzire, cu tot cu caloriferele aferente, atunci inainte de inceperea sezonului rece ar trebui sa verifici functionalitatea acesteia. Aeriseste caloriferele si verifica sistemul de alimentare al instalatiei, astfel ca in timpul iernii sa nu ai surprize neplacute.
Este important sa verifici caloriferele sub aspectul integritatii, pentru ca aceste elemente sunt supuse coroziunii, drept pentru care este nevoie sa stii daca exista fisuri sau alte probleme care ar putea influenta functionarea.
Hidroizoleaza soclul casei
Sezonul geros aduce cu sine si zapada sau ploaia, iar acest lucru inseamna ca soclul casei tale este expus acestor intemperii. Hidroizoleaza aceste zone pentru a te proteja de infiltratii de apa, infiltratii care ar putea aduce prejudicii structurii de rezistenta si care ar pune confortul tau in pericol.
Verifica tamplaria casei tale
Elementele de tamplarie sunt menite sa realizeze inchiderea corecta a casei tale, la nivelul suprafetelor vitrate. Din acest motiv este important sa verifici integritatea tamplariei si a geamurilor si eventual sa treci la schimbarea acestora, in cazul in care consideri ca este nevoie de o investitie in elemente noi de inchidere.
Modelele moderne de tamplarie si geamuri termopan iti ofera inchideri eficiente, care pastreaza un ambient placut la interior, astfel ca investitia ta va fi una in calitate si in confortul tau.
Pregatirea unei case pentru sezonul geros este o etapa deosebita, deoarece iarna apar cele mai dificile provocari asupra casei tale. Frigul, gerul, zapada, aceste elemente pun la incercare rezistenta casei tale, iar din acest motiv obligatia ta in timpul sezonului rece este sa te asiguri ca locuinta ta este protejata.