Praga sau „orasul de aur”

Dupa un an cu bune si rele ca asa e in viata, luna octombrie a debutat cu o vacanta mult asteptata in romantica Praga.

Praga este ideala pentru o luna de miere, dar si pentru o vacanta cu prietenii, Praga iti ofera tot ce vrei: muzee, castele, parcuri, mancare delicioasa, dar de preferat de consumat in cantitati mai mici din cauza colesterolului, baruri cu bere foarte buna (desi nu beau bere mai niciodata, cele 8 zile cat am stat in Praga am incalcat regula).

Chiar daca sunt o reprezentanta a sexului feminin, pot spune ca am ramas suprinsa in mod placut de domnisoarele si doamnele din Praga: rafinate si bine imbracate, pot face oricand concurenta pariziencelor sau unguroaicelor.

Va plac calatoriile din care va intoarceti cu febra musculara la picioare si deloc odihniti? Felicitari, ati facut alegerea potrivita: Praga te provoaca prin aerul ei de oras medieval sa te pierzi pe stradutele cu piatra cubica unde ici si colo pe la ferestre se pot observa cele mai frumoase muscate intalnite vreodata in mijlocul toamnei. Singura oprire? Atunci cand stomacul nu-ti mai da pace si ofertele de pranz afisate la tot pasul te fac sa uiti semnificatia cuvantului „dieta”.

Praga sau "orasul de aur"

Pentru ca in Praga se folosesc coroanele cehesti ca moneda nationala, este recomandat fie sa schimbati din tara bani fie sa apelati la banci – chiar daca acestea au comision pentru schimbul valutar. Casele de schimb valutar au cursuri de schimb fara comision, nu-s cele mai de incredere in relatia cu strainii boemi – unele pot avea un cursuri de schimbi preferentiale in functie de suma schimbata.

Catedrala Sf. Vitus, Palatul Lobkowicz, Biserica Sf. Nicolae, Renumitul Turnul cu Ceas, de unde am avut norocul sa admir cel mai frumos foc de artificii chiar in ultima seara in Praga inainte de intoarcere, Turnul Petrin (imitatie a Turnului Eiffel), Muzeul Artelor Decorative, Muzeul National, Muzeul Kampa reprezinta doar cateva dintre obiectivele turistice demne de luat in seama.

Praga sau "orasul de aur"

Daca sunteti in cautare de muzee inedite, o vizita la Muzeul Figurilor de ceara (o replica mai modesta a fratelui mai mare din Londra), Muzeul torturii, Muzeul comunismului sau Muzeul instrumentelor sexuale va fi cu siguranta de neuitat.

Printre cele mai recomandate obiective turistice ale orasului Praga este si gradina zoologica, aceasta este recomandata ca fiind a 2-a gradina zoologica (ca marime) din Europa – din pacate cand am ajuns unele tarcuri cu animale se reconstruiau, dar tot am consumat cel putin 4 ore din calatorie pentru a viziona animalute fericite intr-un habitat imitat perfect cu natura.

Praga sau "orasul de aur"

Cehii mi-au dat senzatia unui popor extrem de primitor si calduros, amabili si dornici oricand sa te ajute chiar daca sunt foarte rare cazurile in care cunosc limba engleza. Vorbitorii de rusa se vor descurca foarte bine in Praga, deoarece foarte multi cehi stiu limba rusa si ai ocazia foarte des sa fii intrebat daca esti „ruski„, asa cum mi s-a intamplat mie in aeroport.

Dupa ora 6 barurile incep sa se umple de cehi galagiosi, care beau bere si rad foarte zgomotos pesemne ca in Praga viata este chiar lipsita de griji. Distractia in cluburi este in floare mai ales vinerea seara dupa ora 11 cand se danseaza frenetic si se canta la unison piese in voga difuzate si la radiourile noastre: Gangnam Style, dar si Inna sau Alexandra Stan sunt la moda in Praga.

Perioada aleasa pentru vacanta adica inceputul lunii octombrie ne-a oferit posibilitatea sa gustam savoarea pietelor cu mancare traditionala din centru orasului si atunci cand vremea nu era ploioasa iar soarele ne mai incalzea putin, am savurat bunatatea unui vin baut in mijlocul strazii.

O plimbare pe podul de pe raul Vltava, printre caricaturisti sau desenatori extrem de talentati si turisti agitati in incercarea de a poza statuile invelite in aur care pazesc podurile Pragai nu este de omis.

Praga sau "orasul de aur"

Totul este de aur in Praga, de la cladirile decorate astfel – dovada a istoriei ce sta la baza a ceea ce este astazi frumoasa capitala a Cehei, pana la oameni ce-ti zambesc de indata ce spui „Sorry, do you speak English?” si pana la sentimentul de bine pe care-l ai dupa doar cateva zile petrecute acolo.

Voi in ce oras v-ati reintoarce oricand?

Arata-le si prietenilor tai!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *