Rezumat:
Opalul, piatra considerată o reprezentare perfectă a curcubeului are o istorie veche de 6000 de ani! Popularitatea ei a fluctuat extrem de mult, însă în ziua de astăzi se numără printre cele mai apreciate pietre prețioase. Totuși, de departe cel mai interesant lucru la această nestemată este modul în care s-a format, de-a lungul a milioane de ani! Partenerii noștri de la Bijuterii TV ți-au pregătit câteva informații prețioase legate de opal care te vor face să-ți dai seama ce trecut glorios are această piatră prețioasă și de cât timp este nevoie pentru ca ea să ajungă în forma pe care noi o cunoaștem. Atunci când vei purta o bijuterie cu opal, vei purta milenii întregi de istorie!
Când a fost descoperit opalul?
Cea mai veche legătura a opalului cu omul datează din anul 4000 î.Hr. pe teritoriul Kenyei de astăzi. Asta pentru că, în secolul 20, antropologul Louis Leakey a descoperit într-o peșteră cele mai vechi artefacte care conțineau opal, create de populația nativă din acele timpuri.
Cum se formează opalul?
Se spune că opalul s-a format acum milioane de ani, prin depunerea de siliciu în adâncul solului. Acest lucru a fost posibil prin acțiunea apei care a pătruns adânc în sol prin diverse orificii și crăpături. Ea a absorbit siliciul din compoziția anumitor roci, iar soluția și-a continuat călătoria cât mai adânc în scoarța Pământului. Apa s-a evaporat gradual, iar depozitele de siliciu au rămas la sute de metri adâncime în sol, iar în timp acestea s-au automodelat devenind pietrele prețioase pe care noi le cunoaștem astăzi.
Australia este în prezent cel mai mare exportator de opal, datorită unui avantaj imens de acum milioane de ani. Se spune că în interiorul continentului a existat o mare bogată în siliciu, iar pe malul acesteia s-au format sute de mii de astfel de pietre prețioase. În alte locuri, chiar și ploaia abundentă ar fi putut cauza apariția minereurilor de opal cu multe milenii în urmă.
De unde provine numele opalului?
Există mai multe teorii cu privire la proveniența numelui, însă cea mai populară sugerează o conexiune cu limba sanscrită, de la cuvântul “upala” care înseamnă chiar piatră prețioasă. În același timp, “Opalus” în limba latină și “Opallios” în greaca veche înseamnă “a observa o schimbare a culorii” ceea ce poate trimite la proprietatea opalului de a-și schimba culoarea, în funcție de cum este privit.
Cu ce a fost asociat opalul de-a lungul timpului?
Există multe legende legate de opal. În mitologia greacă, se spune că lacrimile de fericire ale lui Zeus din momentul victoriei împotriva titanilor se transformau în opale atunci când atingeau pământul. Indienii spuneau că zeița curcubeului era atât de frumoasă încât singura metodă de a scăpa de avansurile bărbaților era să se transforme într-un opal, care a căpătat culorile curcubeului.
Istoria opalului și procedeul complex de formare sunt doar două motive pentru care valoarea acestei pietre prețioase este dincolo de frumusețea sa. Deși este o nestemată care impresionează vizual, ea trebuie apreciată pentru mai mult de atât.
Dacă și tu îți dorești să porți mereu cu tine milioane de ani de istorie dintr-un colț îndepărtat al lumii, poți să comanzi imediat o bijuterie cu opal de pe site-ul celor de la Bijuterii TV! Au o gamă variată de astfel de accesorii și vei găsi cu siguranță ceva pe gustul tău.