O prajitura Alba ca Zapada ca la mama acasa. Cea mai buna reteta!

Cand eram mai mica mama obisnuia sa-mi faca prajitura Alba ca Zapada. Cu trecerea timpului aceasta obisnuinta i-a devenit obositor de realizat. Am ramas cu nostalgia de a manca aceasta prajitura pana astazi, cand, am vrut sa o intrec pe mama si pentru prima data am facut si eu prajitura. Am gasit carnetelul ei de retete si am “furat” meserie. Nu am crezut dar, este destul de simplu sa faci o Alba ca Zapada ca la mama acasa.

Prajitura Alba ca Zapada

Ingrediente!
Foile
3 oua
100 g zahar
6 linguri de ulei
3 linguri de lapte
450 g faina
O lingura praf de copt
Un varf de sare

Crema
1 l lapte
8 linguri de faina
8 linguri de zahar
4 lingurite de coaja de lamaie rasa
1 pachet de unt
Zeama de la o lamaie rasa
O esenta de vanilie

Foile (cele 3 la numar)
Intr-un castron am pus 3 oua si 100 g zahar pe care le-am amestecat cu mixerul. Urmeaza apoi 6 linguri de ulei si 3 de lapte. Am adaugat treptat in jur de 200 g faina cernuta, amestecata cu o lingura de praf de copt si un varf de sare. Am scos amestecul din castron, l-am intins pe fata de masa presarata cu putina faina si am adaugat alte 250 g de faina. Am framantat cu mana si cand vedeam ca inca se lipeste de maini continuam sa adaug faina pana incepea sa devina mai putin lipicioasa. Am impartit aluatul rezultat in 3 gramajoare mici.

Intre timp am pregatit si tava pe care am uns-o cu unt si am presarat-o cu faina. Foile se coc la foc mic, pe fundul tavii, adica pe tava intoarsa.

Crema trebuie sa aiba gust de lamaie. Am pus intr-un bol 10 linguri de lapte rece, 8 de faina si 8 linguri de zahar si am amestecat bine cu mixerul. Restul de lapte, dintr-un litru, l-am pus la fiert impreuna cu 3 lingurite de coaja de lamaie proaspat rasa. Cand laptele a inceput sa fiarba am adaugat si compozitia de faina si am amestecat pana a inceput sa fiarba din nou. Am luat oala de pe foc si am lasat-o sa se raceasca. Cand crema s-a racorit am adaugat si un pachet de unt pe care l-am tinut peste noapte in bucatarie si am continuat sa amestec pana s-a topit. La final am mai adaugat sucul de la lamaie si esenta de vanilie pana a capatat gustul acela delicios.

Stiu de la mama ca atunci cand crema este gata trebuie turnata imediat cat inca e calda peste foi. Foile trebuie sa se inmoaie. Cum am terminat de aranjat foile si crema, am pus deasupra un prosop fierbinte. Foile si-au tras de acolo umezeala necesara. Am taiat prajitura in romburi si am ornat-o cu zahar pudra.

Mama s-a declarat placut surprinsa cand a venit de la serviciu. Mi-a spus cand a gustat ca “aproape am intrecut-o”. Pana la urmatoarea reteta, va las sa “salivati” la poze. Incercati-o si voi. Singur cineva din familia voastra va fi fericit.

Arata-le si prietenilor tai!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *