Mintea ne joaca feste cand traim intr-un mediu toxic

Mintea ne joaca feste cand traim intr-un mediu toxic

Se intampla foarte des ca mintea sa ne joace feste atunci cand traim intr-un mediu toxic. Creierul este cel care percepe si stocheaza toate informatiile pe care le primim de la receptorii nostri naturali iar mintea este cea responsabila cu interpretarea lucrurilor pe care le vedem sau le auzim.

Iata ce spune psihologul despre cum ne joaca mintea feste

Psihologul Andra Tanasescu sustine ca tot ceea ce vedem, auzim si simtim ajunge codificat la creier, mai exact sub forma unor impulsuri nervoase.

“Mintea este cea responsabilă de interpretarea pe care o oferim lucrurilor pe care le vedem, auzim sau simțim pe parcursul vieții noastre. Această interpretare este subiectivă și în procent foarte ridicat unică, aparținând doar lumii noastre interioare. Orice asemănare în semnificația dată unui eveniment vine dintr-un fond comun de credințe și experiențe ale unui grup de oameni – un popor tinde să aibă același tip de gândire pentru că mediul, cultura, educație, religia au fost aceleași pentru toți. Percepția noastră interioară asupra lumii (creierul) este interpretată de minte pornind de la identitatea noastră, modelele din copilărie, emoțiile noastre și orice altceva a contribuit la definirea persoanei care suntem astăzi”  , a sustinut psihologul.

Creierul ar reactiona promitiv daca nu am avea minte, psihologul este de parere ca fara minte, creierul nostru ar reactiona la orice stimul in cel mai primitive mod posibil.  In acest caz creierul va fi ghidat dupa un singur principiu de baza, si anume supravietuirea.

“Mintea fără creier nu ar putea funcționa. Aceasta este rezultatul dezvoltării creierului nostru de-a lungul milioanelor de ani și a început să se manifeste după apariția neocortexului. Neocortexul este partea mai nouă a creierului care este responsabilă pentru complexitatea și flexibilitatea comportamentului nostru, percepția senzorială, raționament și limbaj. Așadar, putem spune că mintea este un semn al evoluției și totodată că este cea mai mare piedică a noastră. Mintea folosește toate experiențele noastre – tot ce am văzut, ce ni s-a zis, etc. – pentru a interpreta și a trage concluzii” a mai declarat Andra Tanasescu.

Daca ai crescut un mediu nefavorabil toxic mintea ta va fi programata sa iti repete ca nu esti suficient de buna sau de desteapta pentru a avea parte de o viata fericita si implinita.  Este responsabilitatea noastra sa facem diferenta dintre concluziile valide si constructive ale mintii noastre si programele limitative care sunt instalare de-a lungul vietii.

“O persoană extraordinară a zis odată mintea ne minte și este important să realizăm adevărul din asta. Mintea poate să facă raționamente extraordinare, însă poate și să repete ce ni s-a zis de prea multe ori – că nu vom reuși niciodată, că nu merităm nimic bun etc. Așadar, provocarea pentru tine este să descoperi ce este real și ce este minciună din ceea ce îți spune mintea în șirul constant de gânduri, care îți captează atenția zi de zi și să alegi ce ești dispus/ă să crezi și ce nu din tot ceea ce îți spune” a mentionat in final psihologul Andra Tanasescu.

Arata-le si prietenilor tai!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *