Medicul Alexandru Rafila este de parere ca alaptatul la san este cel mai bun lucru care ii poate ajuta pe cei mici sa se dezvolte. Acesta sustine ca substanta secretata de organismul mamei in primele zile de alaptare si anume colostrul contine o mare cantitate de anticorpi si poate fi considerat un prim vaccin.
Iata ce mentioneaza acesta
„Noi, din păcate, avem un procent relativ mic de mame care alăptează. Undeva un sfert din mamele din România îşi alăptează copiii până la vârsta de şase luni. Colostrul poate fi considerat un prim vaccin. Cred că lucrul care ne lipseşte în momentul de faţă foarte serios – şi aici avem foarte mult de lucrat – este capacitatea noastră de a consilia femeia gravidă. În primul rând, femeile gravide trebuie să se prezinte la un medic de familie sau la un centru de asistenţă maternală, iar dacă nu avem, ar trebui să creăm astfel de centre. Ar trebui să poată să primească toate informaţiile legate de avantajele alăptării, avantaje care se referă la copii, dar şi la mamă”, a explicat Rafila in cadrul unui eveniment in care s-a discutat despre importanta alaptarii.
Medicul Rafila a mentionat numeroase studii care au demonstrat ca bolile infectioase apar mai des la copii care nu sunt alaptati la san. De ce se intampla asta? Ei bine, colostrul protejeaza mucoasele de la nivelul cavitatii bucale, a nasului dar si a tubului digestiv. Mai exact, daca iti vei harni copilul la san atunci acesta are sanse mai mari sa nu dezvolte boli infectioase.
„Graviditatea, naşterea pe cale naturală şi alăptarea sunt fiziologice. Nu este vorba de o modă. Noi, din păcate, ne găsim în situaţia în care considerăm că naşterea pe cale naturală este o povară şi foarte multe dintre femeile din România preferă operaţia cezariană, fără să existe o indicaţie medicală pentru aceasta. Operaţia cezariană reduce procentajul mamelor care alăptează. Naşterea naturală favorizează alăptarea şi atunci trebuie să încurajăm ambele elemente. Cred că informarea tinerelor care doresc să devină mame este esenţială, dacă ne dorim să avem o populaţie sănătoasă în ţara noastră. Cred că aici mai avem de lucrat, la politicile de sănătate publică şi la accesul la servicii de sănătate, care nu înseamnă doar tratament, ci şi consiliere, educare a populaţiei”, a mai mentionat medicul Alexandru Rafila.
Pe langa faptul ca prin alaptare se creeaza o legatura emotionala intre mama si copil aceasta mai este importanta si in pastrarea unei sanatati optime a acestuia. Laptele matern contine toti nutrientii de care cel mic are nevoie in primele sase luni de viata, asa ca trebuie sa il alaptezi macar in aceasta perioada daca iti doresti sa ai un copil lipsit de probleme de sanatate.
Atat laptele secretat de mama imediat dupa nastere cat si cel mater matur contine foarte multi anticorpi care il vor proteja pe bebelus de infectii dar si de alte boli. Printre aceste boli putem enumera enterocolita, infectii ale tractului respirator, infectii ale urechii dar si diabetul de tip 1.