Istoria cafelei. Unde și de ce a fost interzisă de-a lungul istoriei

cafealavazza

Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi din lume. Deși o lungă perioadă de timp cafeaua a fost interzisă de-a lungul istoriei, astăzi, știința a demonstrat că aceasta aduce chiar beneficii sănătății noastre dacă este consumată cu moderație. Totuși cum a apărut cafeaua, unde și de ce a fost interzisă de-a lungul istoriei? Nu se știe cu adevărat când și nici cum a fost descoperită cafeaua. Însă există câteva legende referitoare la originea acesteia.

Legenda din Etiopia

O primă poveste despre apariția cafelei vine de pe pământ etiopian unde se spune că un păstor pe nume Kali, a fost cel care a descoperit pentru prima dată potențialul boabelor de cafea.

După ce oile sale au mâncat aceste boabe au devenit atât de energice încât nu mai dormeau noaptea, a raportat acest lucru mănăstirii locale, care au început să facă o băutură din boabele de cafea pentru a rezista orelor lungi de rugăciune.

Ulterior vestea cafelei a ajuns în peninsula Arabică de unde a început să ducă boabele de cafea în întreaga lume.

Peninsula Arabică

Până în secolul al XV-lea cafeaua era cultivată doar în districtul yemenit al Arabiei, urmând ca din secolul următor să devină cunoscută și în Turcia, Siria și Egipt.

Aici cafeaua se servea deja în cafenele, care au devenit un centru important pentru socializare, informare și erau denumite chiar ”Școli ale înțelepților”.

În secolul al XVII-lea, cafeaua vine în Europa

Călătorii europeni care mergeau în Orientul Apropia au adus cu ei poveștile desprea această băutură de culoare neagră neobișnuită și aceasta a devenit foarte rapid populară.

Totuși unii europeni au fost sceptici în privința gustului amar al cafelei și au considerat-o o băutură a diavolului.

Cafeaua interzisă la Mecca

În 1511, la Mecca a fost interzisă cafeaua,  de către guvernator, deoarece se credea că aceasta stimulează gândirea și petrecerea timpului liber ceea ce l-ar fi putut periclita în raport cu opoziția.

Cafeaua creează controverse și în Veneția

Clerul local din Veneția a condamnat cafeaua în 1615, iar controversa care s-a iscat datorită cafelei l-a făcut pe Papa Clement al VIII-lea să intervină, gustând chiar eu băutura. Ulterior el a aprobat această băutură.

Astăzi, o Cafea Lavazza adusa direct din Italia este o dorință a celor mai aprigi pasionați de gustul cafelei cu adevărat aromate.

Pedeapsă pentru consumatorii de cafea la Constantinopol

Murad al IV-lea, care a revendicat tronul în 1623, nu doar că a interzis cafeaua dar a instituit chiar și un sistem de pedepse cu bătaia pentru consumatorii acestei băuturi. La a două abatere, cel care era prins consumând cafeaua era aruncat în Bosfor, legat într-un sac de piele.

Cafeaua intezisă și în Suedia și Prusia

Și Suedia a interzis în 1746 cafeaua. Această băutură fiind dată spre consum doar criminalilor, asupra cărora se făceau experimente medicale.

În Prusia, în 1777, Frederic cel Mare, a organizat un manifest în care vorbea despre superioritatea berii în raport cu cafeaua și sperând ca prusacii să consume bere în fiecare dimineața, în locul cafelei.

În prezent cafeaua se bea atât pentru gust cât și pentru beneficiile ei și socializare iar interzicerea ei se face doar atunci când există probleme de sănătate sau când aceasta este consumată în exces.

Arata-le si prietenilor tai!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *