Rezumat:
Sarcina este o perioada ce presupune o multime de procese complexe in organism. Odata ce ai ramas insarcinata, trebuie sa alegi un medic care iti va monitoriza sarcina si nasterea. Pentru a evalua daca sarcina decurge asa cum trebuie si pentru a examina modul in care creste si se dezvolta fatul, este nevoie de o serie de investigatii si analize pe parcursul sarcinii. Unele investigatii si analize se efectueaza de rutina in timpul sarcinii, in timp ce altele sunt recomandate in cazuri speciale, fiind considerate investigatii suplimentare. Afla ce analize si investigatii se efectueaza in timpul sarcinii.
Consult ginecologic
Consultul ginecologic este prima investigatie efectuata dupa ce testul de sarcina a avut un rezultat pozitiv. Acesta consta intr-o anamneza si un examen pelvin. In timpul anamnezei, vei discuta cu medicul despre simptomele pe care le experimentezi, medicatia cronica, suplimentele alimentare pe care ti le administrezi si despre bolile de care suferi. Apoi, acesta va efectua un examen ginecologic pelvin, pentru examinarea semnelor clinice de sarcina. Acesta se realizeaza in mod similar cu cel clasic, pe masa ginecologica.
Analize de sange
Analizele de sange care se efectueaza in sarcina cuprind o serie de parametri uzuali, cum ar fi hemoleucograma, glicemia, factorul Rh. Unele dintre acestea ajuta la verificarea starii de sanatate a mamei si la diagnosticarea anemiilor, iar altele au rol in stabilirea riscului de complicatii in sarcina, cum ar fi diabetul gestational sau incompatibilitatea de Rh.
Medicul iti va recomanda si teste specifice sarcinii, cum ar fi determinarea hCG (gonadotropina corionica umana) si proteina plasmatica asociata sarcinii. Nivelurile anormale ale acestora pot indica o anomalie cromozomiala. De asemenea, poate fi determinat si estriolul, hormon produs de placenta.
In trimestrul al doilea, o analiza de sange care se recomanda este alfafetoproteina, o proteina sintetizata de ficatul fatului. Nivelurile anormale pot indica o sarcina multipla, defecte neurale, sindroame genetice si alte complicatii.
De asemenea, medicul iti poate recomanda analize de sange pentru depistarea unor infectii, cum ar fi rubeola, tuberculoza, HIV/SIDA, sifilis sau hepatite.
Ecografii de morfologie fetal
Ecografiile de morfologie fetala nu trebuie sa lipseasca din monitorizarea sarcinii, acestea fiind recomandate in fiecare trimestru. Acestea utilizeaza ultrasunetele si un gel special pentru a prelua imagini din interiorul uterului. Se pot efectua transabdominal sau transvaginal. Acestea aduc informatii foarte importante, diferite in functie de fiecare trimestru. Astfel, ecografiile de morfologie fetala ajuta la:
- Stabilirea varstei gestationale (sarcina pe saptamani)
- Estimarea datei nasterii
- Stabilirea sexului copilului
- Depistarea sarcinii multiple
- Examinarea cresterii si dezvoltarii fatului
- Examinarea functiei organelor interne
- Stabilirea riscului de anomalii cromozomiale
- Examinarea placentei, colului uterin, lichidului amniotic
Tipurile de ecografii in sarcina care se pot efectua sunt:
- Ecografie 2D: obtine imagini plane, putin detaliate, in cadre succesive.
- Ecografie 3D: obtine imagini tridimensionale ale fatului, permitand vizualizarea detaliilor fizionomiei si organelor.
- Ecografie 4D: este o ecografie 3D care obtine imagini in dinamica. Astfel, miscarile fatului pot fi vizualizate in timp real.
Analize de urina
Analizele de urina se efectueaza atat pentru depistarea infectiilor urinare, cat si pentru depistarea glucozei, proteinelor, hematiilor sau leucocitelor in urina. Identificarea acestora in urina poate sugera diferite afectiuni in sarcina, cum ar fi diabetul gestational sau preeclampsia.
Alte investigatii
Daca medicul considera ca este necesar, poate fi nevoie si de alte investigatii suplimentare. Acestea sunt recomandate mai ales in cazul in care rezultatele investigatiilor de rutina au fost anormale sau daca exista factori de risc genetici. Ce investigatii suplimentare pot fi necesare:
- Amniocenteza – se efectueaza transabdominal, prin prelevarea de lichid amniotic cu ajutorul unei seringi. Aceasta se utilizeaza pentru diagnosticul anomaliilor cromozomiale si defectelor de tub neural.
- Punctia de vilozitati coriale – se efectueaza transabdominal, prin prelevarea de tesut placentar cu ajutorul unei seringi, sau transvaginal, prin inserarea unui cateter (tub subtire). Se utilizeaza pentru diagnosticul afectiunilor genetice.
Asadar, in timpul sarcinii se recomanda o serie de investigatii si analize, realizate in functie de trimestru si de particularitatile sarcinii. Adreseaza-te medicului pentru a afla ce investigatii si analize sunt necesare in cazul tau.