Un nou studiu arata ca mersul pe bicicleta, pe langa faptul ca poate provoca disfunctii erectile barbatilor, poate afecta si sanatatea sexuala a femeilor.
Multe dintre femei se plang de senzatia dureroasa pe care o au dupa sedintele de spinning, sau dupa o plimbare mai lunga cu bicicleta. Cauza este una simpla, in momentul in care stai pe bicileta toata greutatea corpului tau se concentreaza in zona genitala provocand o presiune considerabila asupra nervilor si vaselor sangvine din acea parte a corpului.
Cercetatorii de la Yale au concluzionat in 2006 ca femeile care folosesc bicicleta au mai multe probleme de ordin genital decat cele care alearga pentru a se mentine in forma. Dupa studii mai amanuntite se pare ca femeile se indreapta catre aceleasi probleme serioase depistate la barbatii biciclisti.
Ca sa formuleze un rezultat concret, cercetatorii au realizat un studiu pe 48 de femei care obisnuiesc sa parcurga un minim de 16 km pe saptamana sau poate chiar mai mult.
Biciclistele in cauza au fost invitate in laborator unde au fost puse sa pedaleze pe biciclete personale reglate dupa preferintele lor. In timp ce domnisoarele pedalau s-au luat diverse note legate de momentele in care acestea simt dureri genitale sau senzatii de amorteala in zona inghinala. De asemenea, au fost studiate si bicicletele, formele lor, reglajele facute si pozitia luata de domnisoare pe acestea.
Se pare ca o concluzie a fost clara si de retinut, pozitia ghidonului conteaza foarte mult. Femeile care si-au tinut ghidonul mai jos decat seaua au prezentat mai multe senzatii de disconfort. Presiunea exercitata asupra perineului a fost una mai mare si amorteala a fost mai considerabila in zona pelviana. Deci, ghidonul sus fetelor!
„Incercam sa demonstram ca exista factori de risc considerabili si pentru femeile care folosesc biciletele” a declarat Dr. Marsha K. Guess, unul dintre autorii studiului si profesor asistent in obstertica, ginecologie si stiinta reproducerii la Scoala de Medicina Yale. “Vrem sa ne pozitionam ca o sursa de educare a femeilor pentru metode mai sanatoase de folosit bicicletele care sa fie mai benefice si sa reduca presinea si senzatia neplacuta creata in zona pelviana.”
Aceste studii vor ajuta femeile sa diminueze aceste probleme conform cercetatorului Steven M. Schrader, de la National Institute for Occupational Safety and Health care a ajutat la identificarea riscurilor folosirii anumitor sei de catre ofiterii politiei de patrulare pe biciclete din US.
Dupa mai multe prezentari ale acestui studiu, Schrader a primit si feedback din partea femeilor prezente la conferinte si a fost atentionat ca exista astfel de probleme si pe segmentul lor.
Studiul sau a concluzionat ca problema sta in forma seii si cea mai buna metoda de a evita durerile si problemele de sanatate cauzate in timp este folosirea unei sei fara nas („no-nose” saddle) care orienteaza presiunea pe oasele din zona fesiera si astfel evita agresarea tesutului din zona perineului. Desi nu a condus inca acest studiu si pe femei, Steven este de parere ca si ele ar putea beneficia de mai multa siguranta daca folosesc aceste tipuri de sa.
Era de asteptat ca si aceasta varianta sa fie demontata ulterior, multi ciclisti afirmand ca genul acesta de sei afecteaza grav partea inferioara a bazinului osos si nu sunt recomandate. Daca stam sa o luam asa, o tinem intr-un du-te-vino constant si nu facem nimic decat sa ne panicam si sa neglijam esentialul. Cel mai bine e sa incercam pe pielea noastra si sa vedem ce ne coafeaza mai bine organismul.
Ca o mica si finala concluzie! Iti trebuie o sa fara nas, ghidonul cat mai sus si bine inteles, o atentie ascutita cand vine vorba de gropi, probabil una dintre cele mai de nerezolvat probleme din aceasta lista.
Tu ai intampinat astfel de probleme de la mersul pe bicicleta? Cum incerci sa le eviti?
ce sa mai spunem de calareti ,pe vremuri toata lumea era calare deci pe cale de consecinta erau toti ipotenti…o idiotenie de articol..
@zontex – este vorba de un studiu si mai este vorba ca „poate provoca disfunctii erectile barbatilor” deci depinde de mai mult factori aceste functii erectile.
PS: nu poti compara bicicleta cu calul
Bineinteles ca nu poti compara mersul pe bicicleta si calaritul,cel din urma afectand mult mai mult functiile erectile, incarcarea pe zona perineului fiind mult mai mare si mai dinamica ! Ceea ce anumite „studii” arata, se refera la cei care parcurg cel putin 500 km/saptamana si se manifesta doar la 15-21% dintre cazuri prin aparitia unor disfunctii temporare! Deci vorbim atunci de biciclistii profesionisti care merg in cursele foarte lungi! Pentru acestia s-au dezvoltat un anumit tip de sea – sitz(acum este disponibila si novicilor) speciala pentru reducerea presiunii in zona perineului! Prin urmare ii dau dreptate lui @Zontex, aticolul fiind prost scris si fara prea multa cercetare! Defapt este un zvon transformat in stire. Daca doriti sa aflati mai multe date, consultati doctorul de familie sau de specialitate care va va lamuri in acest domeniu!
…” s-au dezvolat un anumit tipe de sei-sitzuri” – mai gresete omul :D