Din curiozitatea de a afla mai multe informatii legate de noua metoda de iluminare cu becuri LED, am cumparat primul produs de acest fel acum cativa ani. Am ales acest tip de produs pentru a inlocui becul din baie. Cheltuiam prea multi bani la factura de lumina, desi lumina era foarte slaba. Probabil ca si voi experimentati aceeasi problema.
Daca veti petrece cateva minute citind acest post, va promit ca la sfarsit veti intelege cum sa alegeti cel mai potrivit bec LED pentru o anumita incapere din casa dumneavoastra. Am sa incerc sa nu va plictisesc cu lucruri fara sens.
Sunteti pregatiti? Sa incepem atunci. Iata cateva intrebari frecvente.
- De ce tip de montaj aveti nevoie?
Acest lucru este simplu de dedus, insa nu trebuie sa complicati situatia. Literalmente, exista sute de corpuri de iluminat pe piata, insa casa dumneavoastra contine un numar mic din acestea. Eu am montajele normale in perete si doua lampi in fiecare dormitor. Cel mai usor este sa va uitati la becurile actuale si sa mergeti la magazine cu un astfel de bec pentru a cere un bec LED in schimb, de aceeasi dimensiune. Asigurati-va ca voltajul sa fie cel potrivit.
- Ce forma trebuie sa aiba becul LED?
Forma becului nu trebuie sa tina doar de cum arata produsul, dar si de felul in care emana lumina. Design-ul produsului va determina directia in care se va indrepta lumina, asa ca trebuie sa determini cu exactitate ce vrei de la acest bec.
Exista chiar si un alfabet care explica toate tipurile de becuri LED, insa am promis ca nu va voi plictisi cu detalii suplimentare. Tot ce trebuie sa faci pentru a alege forma becului este sa-ti folosesti intuitia.
Pentru tavan, becul potrivit ar fi cel omnidirectional, cu o forma arbitrara sau spirala. Pentru o lampa, ideal ar fi sa alegi un bec sub forma de luminare cu o raspandire larga. Daca doresti un corp de iluminare mobil, atunci va trebui sa alegi un reflector cu o latime de fascicul adecvat spatiului in care doresti sa-l utilizezi. Toate aceste forme de iluminare cu becuri LED sunt foarte ieftine si economice.
Un bec care emana lumina intr-un unghi gresit poate fi foarte enervant, asa ca fa-ti timp sa alegi forma potrivita inainte de a cumpara un anumit produs.
- Ce luminozitate trebuie sa aiba becul respectiv?
Nu mai este de ajuns sa ne gandim la luminozitate doar din punctul de vedere al watts-ilor. Acest lucru a fost indeajuns atunci cand foloseam lumina incandescenta, dar acum trebuie sa incepem sa ne gandim la lumeni si in Watti sa evaluam doar consumul de curent.
- Ai nevoie de o lumina calda sau de una rece?
Aceasta intrebare poate parea complicata, insa este foarte simpla si defineste unul dintre cele mai importante avantage ale metodelor de iluminare cu bec Led.
Temperatura luminii poate fi masurata in Kelvin. Lumina portocalie are un numar mic Kelvin, spre exemplu o lumanare are aproximativ 1,500K. Lumina zilei este mult mai rece, de cele mai multe ori deasupra valorii de 5.000K. In ceea ce priveste locuinta ta, trebuie sa alegi un bec cu valoare de 2.700K.
Pentru becurile cu LED, este important si indicele de redare al culorii, mai ales pentru unele spatii sau factorul de protectie (IP) in cazul corpurilor de iluminat LED pentru birouri si alte spatii mai mari.