Atunci cand spunem rochie de mireasa ne ducem automat cu gandul la o rochie alba cu o trena impresionanta si cu un voal transparent. Trebuie sa mai stii ca rochia de mireasa nu a fost dintotdeauna alba ca laptele asa cum sunt mare majoritate a rochilor in ziua de azi. In urma cu cateva sute de ani, miresele preferau culorile cat mai variate de la albastru si pana la argintiu. Rochii inflorate sau rochii brodate cu fire de aur sau de argint.
Cele mai interesante aspecte despre rochia de mireasa
In unele cazuri miresele au purtat si rochii negre care sa scoata in evidenta importanta momentului. Rochia de mireasa alba a aparut pentru prim data la casatoria reginei Victoria cu varul ei Albert de Saxa-Coburg in anul 1840. Albul mai reprezinta si un simbol al puritatii iar in Grecia culoarea alba este o culoare de sarbatoare.
Prima rochie alba a fost purtata in jur de acum doua mii de ani de catre miresele din Egiptul Antic. Acestea obisnuiau sa poarte mai multe randuri de drapaje albe din materiale simple in cadul cununiei religioase. In Evul Mediu culoare rochiei de mieasa era de cele mai multe ori aleasa de familia mirelui care era de cele mai multe ori rosie. Materialul ales era unul de sarbatoare precum catifea sau panza pe care erau cusute cateva accesorii decorative.
Pentru decorarea unui rochii de mireasa in stil gotic nu se limitau niciodata si era de ajuns ca frumusetea femii sa scoata in evidenta hainele pe care le avea in garderoba sa.
Una dintre cele mai spectaculoase rochii de mireasa a fost cea purtata de lady Diana, in luna iulie 1981 atunci cand a devenit Printesa de Wales prin casatoria cu printul Charles. Rochia a fost realizata de artisti independenti si in jurul bustului avea o dantela clasica combinata cu tafta din matase de culoare fildesului. Rochia Dianei valora la acea vreme 9.000 de lire sterline.
Conceptul rochiei de mireasa a fost revolutionat complet de Coco Chanel in secolul XX atunci cand a purtat o rochie scurta de mireasa.
Actrita Grace Kelly care a devenit mai tarziu Grace de Monaco prin casatoria cu printul Rainier III de Monaco a ajuns sa poarte o rochie din tafta roz-palid cu dantela de matase de culoare crem si manusi albe. Rochia avea un guler inalt, cu maneci lungi si fusta closata si era croita din 8 metri de tafta, 30 de metri de tul din matase si dantela veche de 125 de ani.
Stilul lui Grace de Monaco a fost o inspiratie pana in zilele noastre. Foarte multi designeri au remarcat asemanarea dintre rochia Alexander McQueen purtata de Kate si cea pe care Grace a purtat-o la nunta ei. „Voalul a fost special ales, foarte fin si foarte transparent, dar in acelasi timp greu pentru a da un aer regal tinutei. Trena rochiei este perfect proportionata. Si a avut lungimea ideala, nici un centimetru mai mult sau mai putin. Si ultimul detaliu: Kate s-a simtit foarte bine in rochia ei!„ a mentionat Christian Lacroix.