Boala Parkinson este o afectiune neurodegenerativa progresiva care afecteaza zonele sistemului nervos central si care sunt responsabile de producerea miscari. In acest moment mai mult de 10 milioane de oameni traiesc cu acest diagnostic la nivel mondial. In tara noastra se estimeaza ca avem in jur de 72.000 de pacienti.
Ce inseamna aceasta boala?
“În boala Parkinson apare o pierdere a neuronilor dopaminergici. Cu toate acestea, există un decalaj între momentul în care începe pierderea neuronilor şi momentul în care apar simptomele motorii ( lentoare în mişcare, tremor, rigiditate, etc). Motivul pentru care persoanele cu boala Parkinson nu prezintă simptome încă de la început se datorează capacităţii creierului de a compensa pierderea neuronilor dopaminici prin adaptare. De fapt, creierul se modelează de-a lungul vieţii ca răspuns la experienţă. Oamenii de ştiinţă numesc această capacitate de a schimba şi compensa neuroplasticitatea dependentă de experienţă”, mentioneaza doctorul Bianca Nitu, medic neurolog.
Ce exercitii fizice pot face bolnavii cu Parkinson
In momentul in care ai activitati fizice sunt activate circuitele motorii care utilizeaza dopamine. In cazul bolii Parkinson , nivelul de dopamina este scazut iar creierul raspunde la activitate si gaseste noi modalitati prin care isi poate rezolva provocarile de invatare motorie.
Sportul este important mai ales pentru persoanele bolnave de Parkinson. Acestia trebuie sa faca cat mai multa miscare.
“La fel ca sportivii de performanţă, pacienţii din stadiile iniţiale ale bolii Parkinson au nevoie de antrenor personal pentru a găsi programul de exerciţii adecvat împreună cu medicul neurolog şi kinetoterapeut”, explica Dr. Bianca Nitu.
Cum ajuta exercitiile fizice?
“Pacientul ar trebui să discute orice plan de exerciţii cu medicul neurolog, specialist în tulburări de mişcare şi cu medicul de recuperare medicală înainte de a începe efectuarea anumitor exerciţii”, mai spuns Dr. Bianca Nitu.
Exercitiile recomandate de medicul neurolog Bianca Nitu
Exercitii de stretching – amelioreaza problemele de mers si echilibru, mentin flexibilitatea articulatiilor si reduc rigiditatea
Exercitii aerobice – ajuta la cresterea ritmului cardiac si imbunatatesc circulatia, influenteaza favorabil integritatea si conectivitatea cerebrala, persoanele care au probleme cardiovasculare pot face aceste exercitii cu acordul medicului neurolog si cardiolog.
Exercitii pentru dezvoltarea si mentinerea fortei musculare – trebuie sa fie efectuate dupa un program bine stabilit si se realizeaza in functie de nevoile fiecarui pacient. Acestea se fac sub atenta indrumare a unui kinetoterapeut sau a unui antrenor personal. Aceste tipuri de exercitii reduc oboseala si imbunatatesc rezistenta. In plus ajuta la pierdea in greutate, imbunatatesc sanatatea oaselor si reduc riscul de osteoporoza.
Avantajele aduse de exercitiile fizice: imbunatatirea posturii, a flexibilitatii si a echilibrului, reducerea oboselii, a fatigabilitatii si adoptarea unei stari de spirit mai bune, socializare si cresterea calitatii vietii, mai putine leziuni musculare si articulare si imbunatatirea functiei creierului si a sanatatii mentale.
Sportul mai ajuta la reducerea depresiei si a anxietatii.
Cel putin 50% dintre persoanele diagnosticate cu boala Parkinson vor avea o forma de depresie in timpul bolii si pana la 40% vor dezvolta o tulburare de anxietate.
Atat exercitiile fizice cat si antrenamentele axate pe atentie te vor ajuta sa iti imbunatatesti functiile cognitive.