Fibromul uterin: Tot ceea ce trebuie să știi!

pexels-mart-production-7089401

Fibromul uterin reprezintă o tumoră non-canceroasă care apare la nivelul uterului, cel mai frecvent în timpul vârstei fertile. Dezvoltarea fibroamelor uterine nu este asociată cu creșterea riscului de cancer uterin, însă în anumite cazuri poate conduce la apariția unor simptome neplăcute [1]. Citește în continuare și află care sunt manifestările fibromului uterin, de ce apare și cum poate fi tratat.

Cauzele fibromului uterin

La momentul actual, nu se cunosc exact cauzele de apariție a fibroamelor uterine, însă există o serie de factori de risc care contribuie la dezvoltarea acestor tumori. Printre aceștia se numără:

 • Nivelul hormonilor – estrogenul și progesteronul controlează desfășurarea ciclului menstrual și modul în care se dezvoltă stratul intern al mucoasei uterine în fiecare lună. În plus, acești hormoni influențează și creșterea fibroamelor. De exemplu, odată cu intrarea la menopauză și scăderea nivelului de hormoni sexuali, fibroamele scad în dimensiune [2].
 • Genetica și istoricul familial – dacă o persoană de sex feminin din familia ta a fost diagnosticată cu fibrom uterin, riscul ca și tu să dezvolți această afecțiune este mai mare;
 • Debutul ciclului menstrual la o vârstă fragedă;
 • Utilizarea contraceptivelor orale;
 • Alimentația nesănătoasă (de exemplu, consumul excesiv de carne roșie și consumul scăzut de fructe și legume);
 • Consumul excesiv de alcool [2];
 • Vârsta mai mare de 30 de ani;
 • Greutatea corporală crescută [3].

Simptomele fibromului uterin

Simptomele fibromului uterin sunt influențată de dimensiunea, localizarea și numărul tumorilor, iar în majoritatea cazurilor pot fi complet absente. Cele mai comune semne și simptome întâlnite în cazul fibromului uterin includ:

 • accentuarea sângerării menstruale;
 • prelungirea sângerării menstruale (mai mult de o săptămână);
 • presiune sau durere la nivel pelvin;
 • creșterea frecvenței urinării;
 • dificultate de golire a vezicii urinare;
 • constipație;
 • durere de spate sau de picioare [1].

Tratamentul fibromului uterin

În funcție de caracteristicile fibromului uterin și de evoluția acestuia, dar și de starea ta generală de sănătate, medicul îți va propune un plan de tratament. Indiferent de opțiunea de tratament, gestionarea factorilor de risc modificabili este esențială (de exemplu menținerea unei greutăți corporale normale, scăderea nivelului de stres, adoptarea unei diete echilibrate).

Tratamentele medicamentoase acționează prin reglarea nivelurilor de hormoni și conduc la scăderea dimensiunilor fibromului. Suplimentar, medicul îți poate prescrie un tratament simptomatic pentru a reduce durerea sau pentru a controla sângerarea.

În cazul fibromului de dimensiuni crescute sau a fibroamelor multiple, poate fi necesară o intervenție chirurgicală (numită miomectomie) care poate fi efectuată laparoscopic sau clasic prin deschiderea abdomenului [3].

În concluzie, fibromul uterin este o tumoare benignă dezvoltată la nivelul uterului ce poate fi lipsită de simptome în majoritatea cazurilor. Deși cauzele dezvoltării fibromului nu sunt complet elucidate, există o serie de factori de risc care contribuie la apariția acestei patologii. Mergi regulat la medicul ginecolog pentru a te asigura că aparatul tău reproducător este sănătos și nu ezita să îi pui întrebări în legătură cu fibromul uterin.

Surse informative

 1. “Uterine Fibroids.” Mayo Clinic, 16 Sept. 2021, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/uterine-fibroids/symptoms-causes/syc-20354288.
 2. Johnson, Traci. “Uterine Fibroids: Causes, Treatment, and Prevention.” WebMD, 3 Sept. 2020, www.webmd.com/women/uterine-fibroids/uterine-fibroids.
 3. Macon, Brindles Lee. “Fibroids: Types, Causes, and Symptoms.” Healthline, 17 July 2020, www.healthline.com/health/uterine-fibroids.
Arata-le si prietenilor tai!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *