Fabuloasa istorie a Castelului Cantacuzino din Busteni

Fabuloasa istorie a Castelului Cantacuzino din Busteni

Castelul Cantacuzino din Busteni este una dintre cele mai frumoase resedinte ridicate de printul Gheorghe Grigore Cantacuzino, asa mai numitul Nababul. Acesta a fost prim ministru al Romaniei.

Cantacuzino a avut determinarea de a-si ridica in cele mai importante zone din tara noastra palate si castele care sa ii poarte numele.  Acesta a mai realizat si Palatul Cantacuzino din Bucuresti care este situat pe Calea Victoriei si care adaposteste  in prezent Muzeul National “ George Enescu” dar si Palatul Cantacuzino de la Floresti care va fi supranumit “ Micul Trianon”.

Castelul Cantacuzino – cel mai frumos din tara

Castelul din Busteni are o mare valoare arhitectonica, istorica, artistica dar si documentara. Acesta a ajuns sa fie unul dintre cele mai interesante locuri de vizitat din Romania.

Castelul a fost construit in anul 1911 in stil neoromanesc dupa planurile arhitectului Grigore Cerchez. Palatul este impunator si este inconjurat de un parc care este plin de alei. Tot in aceasta minunata curte se regasesc mici cascade dar si fantani arteziene de o frumusete care te va lasa fara cuvinte.

Interiorul castelului se bucura de o atmosfera romantica cu decoratiuni si candelabre uimitoare. In plus se mai regasesc balustradele din lemn, plafoanele cu grinzi aparente si pictate dar si feroneria turnata in bronz. Semineele sunt realizate din piatra de Albesti si sunt ornamentate cu mozaicuri policrome. Toate acestea implinesc atmosfera de resedinta boiereasca si sporesc valoarea castelului.

Acest castel poseda o colectie de heraldic care reprezinta blazonele familiilor de boieri incuscriti cu Cantacuzinii dar si o friza de picturi votive cu membrii familiei Cantacuzino din ramura munteana.

Care este povestea lui Cantacuzino?

Nababul asa cum i se mai spunea printului Grigore Cantacuzino era mostenitorul unei averi colosale si putea concura oricand cu regele in ceea ce priveste bogatia dar si statutul politic.

Acesta era mare iubitor de arta si isi dorea sa lase monumente care sa ii poarte numele si care sa fie inspirate de palatele din Paris sau din Viena. In acea perioada anumiti politicieni glumeau pe seama averii sale si spunea ca Nbabul ar fi fost in stare sa imbrace tot acoperisul Castelului din Zamora cu bani de aur doar ca sa puna in umbra Pelesul din Sinaia.

Grigore Cantacuzino a murit la numai doi ani dupa ce a pasit pentru prima data pe holurile castelului din Busteni. Proiectul lui din Floresti nu a mai fost dus niciodata la bun sfarsit iar atunci cand au venit razboaiele mondiale nemtii si rusii au jefuit tot ce au putut din acele palate.

In perioada comunista Castelul Catacuzino a fost transformat in sanatoriu pentru bolnavii de tuberculoza si ca o ironie a sortii cei mai mici copii ai lui Gheorghe Cantacuzino au murit de tuberculoza, o boala care nu avea leac la inceputul anilor 1900.

Grota din fata castelului este un element cu totul iesit din comun. Oamenii spun ca este bantuita si ca in serile cu furtuna apar lumini nefiresti la intrarea in grota. Acestia mai spun ca se aud vaiere si ca apar naluci de fum printre picaturile de ploaie.

Arata-le si prietenilor tai!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *