Descopera povestea celei mai sangeroase zile din an – Halloween

Descopera povestea celei mai sangeroase zile din an – Halloween

Inainte ca sarbatoarea de Halloween, 31 octombrie sa fie transformata intr-o petrecere alaturi de familie si de prieteni era profund legata de fantome si de superstitii. Costumele de Halloween aparute in prima jumatate a secolului XX erau de-a dreptul terifiante.

   Istoria Halloween-ului

Costumarea in ziua Halloween-ului dateaza de peste 2000 de ani. Istoricii considera ca festivalul pagan marcheaza starsitul verii si venirea unui anotimp mai rece.

„Purtarea de costume groaznice – nu doar inspirate din scene de groază ca cele din zilele noastre, – a fost o parte esențială a acestei sărbători”, a mentionat Lesley Bannatyne, o autoare a istoriei si evolutiei acestei sarbatori.

Crestinismul a adoptat ca sarbatoare ziua de 31 octombrie in secolul al XI-lea. Numele de “ Halloween” inseamna “ Ajunul tuturor sfintilor”. In Anglia si in Irlanda Evului Mediu, oamenii se imbracau in haine care simbolizau sufletele mortilor si mergeau din casa in casa pentru a strange fel de fel de dulciuri.

Traditiile, supersitiile si costumele de Halloween au migrat si ele in SUA in secolul al-XVIII-lea odata cu primul val de imigranti irlandezi.

In momentul in care Halloween-ul a intrat in cultura americana s-a bucura de o popularitate iesita din comun.

„Oamenii din America rurală și-au îmbrățișat cu adevărat rădăcinile păgâne, ideea acestei sărbători fiind centrată în jurul morții”, a mai spus Nancy Deihl, istoric de moda si director al Universitatii din New York.

„Costumele erau de-a dreptul înfricoșătoare, făcute acasă din tot ce aveau oamenii la îndemână: cearșafuri, machiaj, măști improvizate. Iar anonimatul reprezenta o parte importantă a costumelor, întreaga idee era să fii complet deghizat”, a adaugat aceasta.

In anii 1920 si 1930 oamenii tineau anual mascarade de Halloween. Odata cu trecerea timpului costumele a fost tot mai influentate de cultura pop. Compania J. Halpern a inceput sa licentieze imagini cu personaje fictive pecum Popeye, Little Orphan Annie, Olive Oyl și Mickey Mouse. Oamenii au devenit brusc fascinati de costume cu personaje precum pirati, tigani si chiar persoane fara adapost.

Farsele de Halloween au  devenit un fenomen neobisnuit in America de Nord, oamenii mergand uneori pana la vandalism sau  la revolte.

Pentru a descuraja actele criminale din acea zi, oficialii locali si nationali au reformat sarbatoare ca o activitate pentru copii mici.

Anii 60 au marcat  o schimbare importanta asupra modului in care  oamenii se imbracau pentru Halloween. Acestia au renuntat la masti si la o acoperire completa si isi aratau fetele pentru a se putea lauda cu personajul ales. Aceasta abordare a lor a fost extrem de distractiva.

In prezent Halloween este o sarbatoare capitalista si este complet detasata de orice tip de vestigiu al crestinismului sau al paganismului. Sarbatoarea se concentreaza mai mult pe fanteziile oamenilor. Sunt foarte multe persoane care isi fac propriile tinute de Halloween ca sa aiba un succes mai mare. Din acest motiv Halloween se bucura de un succes atat de mare la nivel global.

„Cumpărăm cu toții din aceeași gamă de costume disponibile în magazine. Și creăm deșeuri imense datorită acestui fapt. Cred că oamenii s-ar exprima mult mai bine dacă și-ar confecționa propriile costume așa cum obișnuiau”, a mentionat la final Nancy Deihl.

Arata-le si prietenilor tai!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *