De ce este important lucrul manual în dezvoltarea copiilor

piqsels.com-id-svzkv

Lucrul manual este o activitate care implică antrenamentul complet al mușchilor mici de la mâini, al creierului și al ochilor. Mai multe organe de simț lucrează împreună într-o sincronizare perfectă, pentru ca în final mâinile celui mic să creeze un obiect unic. De asemenea, lucrul manual ajută la dezvoltarea unei minți creative, ceea ce duce la o imaginație bogată și o personalitate puternică.

Avantajele lucrului manual

Pentru ca beneficiile să fie majore, este recomandat ca lucrul manual să fie introdus în activitățile zilnice ale copiilor încă de la cele mai fragede vârste. Primii ani din viață sunt ideali pentru ca abilitățile motorii ale copiilor să fie stimulate, astfel încât mușchii să se dezvolte într-un mod optim, pentru a le oferi următoarele avantaje de care vor beneficia pe tot parcursul vieții:

1.   Dezvoltarea fizică

Pentru a putea folosi mâinile într-un mod adecvat, copiii trebuie să aibă parte de activități care să ajute la dezvoltarea mușchilor mici. În acest fel, ei vor putea să apuce, să tragă, să manevreze, să ciupească și să desfășoare activități adecvate vârstei și dezvoltării lor. Poți găsi aici un set de creație pentru copii de orice vârstă, astfel încât micuțul tău să aibă un control bun al mușchilor, o coordonare ochi mână optimă, iar imaginația să fie stimulată în continuu.

2.   Independența

Motricitatea fină este una dintre abilitățile necesare pentru ca orice individ să poată fi independent în ceea ce privește activitățile curente. Până reușesc să își dezvolte abilitățile motorii fine, copiii depind de părinți sau de adulții care îi îngrijesc, ca să le țină biberonul, să îi îmbrace ori să le miște jucăriile. Copiii au nevoie nu doar de dezvoltarea limbajului sau a intelectului, ci și de abilități fizice și coordonare excelente, astfel încât să poată deveni independenți. Asta înseamnă că vor fi capabili să facă singuri lucrurile de care au nevoie, fără să mai depindă complet de o persoană adultă.

3.   Îngrijirea proprie

Fiecare acțiune care se referă la îngrijirea proprie necesită abilități motorii fine bine dezvoltate. Indiferent dacă este vorba despre hrănire, îmbrăcare, spălat pe dinți sau pe păr, joacă sau învățare, va fi nevoie ca mușchii de la mâini să fie bine dezvoltați. Acest obiectiv poate să fie îndeplinit cu ajutorul lucrului manual, încă din copilăria mică.

4.   Activitatea academică

Odată ajunși la vârsta grădiniței, cei mici vor fi angrenați într-o serie de activități educative, care sunt premergătoare educației formale de la școală. Nu în ultimul rând, învățatul scrisului este necesar pentru o educație completă, iar lucrul manual va ajuta la dezvoltarea mușchilor de la mâini și de la degete. Implicit, copilul va putea să țină și să manevreze mai ușor creionul sau stiloul, iar desenarea literelor va fi o activitate care nu îi va ridica probleme.

Lucrul manual implică multe activități excelente, care sunt percepute drept joacă de către cei mici. Petrecând timp de calitate cu activități amuzante, cei mici vor beneficia atât de dezvoltarea abilităților motorii fine, dar și de coordonarea ochi mână sau de puterea de concentrare mai mare. Printre activitățile recomandate se numără: modelarea plastilinei, înșirarea mărgelelor, decupatul și lipitul hârtiei, desenatul, jocurile de construcții și puzzle-urile.

Abilitățile motorii fine (cunoscute și ca dexteritate)  sunt importante și pentru o dezvoltare cognitivă adecvată a copiilor. Atunci când sunt capabili să facă singuri lucruri, cei mici vor fi mai creativi, mai curioși, iar stima lor de sine va crește odată cu fiecare sarcină finalizată. Vârsta preșcolară este decisivă pentru dezvoltarea abilităților motrice, iar lucrul manual reprezintă oportunitatea ideală pentru atingerea acestui obiectiv.

Ține cont de recomandările de mai sus și pune-i copilului tău la dispoziție toate condițiile necesare pentru dezvoltarea dexterității, inclusiv activități variate de lucru manual.

Arata-le si prietenilor tai!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *