De ce este important ca micuțul tău să fie cât mai activ?

De ce este important ca micuțul tău să fie cât mai activ

În prezent, un număr foarte mare de copii de vârstă preșcolară își petrec prea mult timp în fața televizorului sau cu telefonul în mână și prea puțin timp afară, la joacă. Cele mai recente studii arată că activitatea fizică este deosebit de importantă pentru creșterea și dezvoltarea sănătoasă a copiilor. Mai precis, cercetătorii îi sfătuiesc pe părinți să își încurajeze copiii să iasă afară sau să se implice în cât mai multe activități fizice, deoarece creșterea activității fizice duce la o mai bună dezvoltare a abilităților de funcționare executivă.

Ce înseamnă funcționare executivă?

Toți părinții își doresc ca micuții lor să aibă parte de o copilărie frumoasă și acordă o deosebită atenție dezvoltării lor. În primii ani de viață, copiii trec printr-un stadiu important de creștere și se dezvoltă rapid din orice punct de vedere, de aici și necesitatea de a le monitoriza creșterea. Deși toți copiii se dezvoltă în propriul lor ritm, există anumite obiective pe care ar trebui să le îndeplinească până la o anumită vârstă. Cadrele didactice și medicii urmăresc atingerea acestor obiective pentru a se asigura că un copil se îndreaptă în direcția corectă. Pentru a-i ghida pe cei mici către calea corectă, iată că cercetătorii sunt de părere că mai multă activitate fizică și mai puțin timp petrecut în fața ecranului sunt necesare pentru o mai bună funcționare executivă. Asigurați-vă, așadar, că achiziționați haine copii pentru activități fizice în aer liber în orice anotimp. Un copil a dobândit bune abilități de funcționare executivă atunci când este capabil să își amintească, să planifice, să acorde atenție, să își schimbe atenția între sarcini și să își regleze propriul comportament. Toate acestea sunt abilități foarte complexe, care pot fi susținute printr-un program adecvat, care să includă atât educație academică, activități creative, joacă în aer liber, precum și cel puțin 8-9 ore de somn.

Cum putem susține copiii să dobândească abilități de funcționare executivă?

În urma studiilor efectuate, cercetătorii au descoperit că toți copiii în vârstă de 2 ani care petrec mai puțin de o oră în fiecare zi în fața unui ecran și se implică mai mult timp în activități fizice au o funcție executivă mai bună, comparativ cu alți copii care își petrec timpul la televizor sau cu telefonul în mână. În absența unor bune abilități de funcționare executivă, copilul nu se poate angaja în comportamente care sunt direcționate către un scop. Este foarte important ca părinții să acorde importanță dezvoltării acestor abilități încă din primii ani de viață ai micuțului. Îi poate asigura toate lucrurile de care are nevoie, de la hrană sănătoasă, treninguri copii, haine de exterior și încălțăminte confortabilă și până la jocuri și jucării potrivite pentru joaca în aer liber. Pe lângă activitatea fizică, foarte mult contează și dieta unui copil mic pentru dezvoltarea abilităților de funcționare executivă. Tot în urma studiilor efectuate, cercetătorii au descoperit că mai multe porții de fructe și legume și reducerea cantității de zahăr contribuie la dezvoltarea acestor abilități.

Aceste schimbări pot părea dificile, deoarece majoritatea părinților apelează adesea la dulciuri și la televizor pentru a-și calma și pentru a-și mulțumi copiii și pentru a putea astfel să se ocupe și ei de alte sarcini. Cu toate acestea, primii ani din viața copilului sunt esențiali pentru buna sa dezvoltare și pentru viitorul său, așa că părinții sunt sfătuiți să implementeze cât mai rapid aceste schimbări.

Arata-le si prietenilor tai!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *