De ce apare pofta de dulce si cum sa ti-o satisfaci

So,Much,Delicacy!,Pretty,Thoughtful,Korean,Woman,Looks,With,Appetite

Nu mai este niciun secret pentru nimeni fapul ca zaharul este principala tinta a poftelor. Prin natura sa, zaharul creeaza dependenta si face ca pofta de dulce sa fie greu de lasat in urma. Si asa cum stim cu totii, una dintre cele mai bune strategii pentru a obtine un echilibru in alimentatie este de a afla care sunt cauzele care stau la baza unui anume comportament. In cazul nostru…pofta de dulce. Descopera in articolul urmator de ce apare pofta de dulce, dar si moduri delicioase de a ti-o satisface!

De ce apare pofta de dulce?

Exista motive infinite pentru care simtim nevoia de a consuma dulciuri. Potrivit expertilor, unul dintre aceste motive este chiar mostenirea genetica, care stabileste inca de la nastere gustul dulce preferat pentru tot restul vietii. Carbohidratii prezenti in dulciuri stimuleaza eliberarea de serotonina, o substanta ce are ca efect aparitia unei senzatii placute. Gustul dulce determina si eliberarea de endorfine, substante ce determina aparitia unei stari de calm si de relaxare.

Mai mult, expertii sustin ca peste componenta genetica, exista si una invatata, suprapusa acesteia. Astfel, de fiecare data cand ne rasplatim eforturile cu ceva dulce, nu facem decat sa accentuam si mai mult preferinta pentru dulciuri, ducand in final la necesitatea constanta de a manca dulciuri si la pofta nestavilita de dulce.

Desigur, pofta de dulce capata importanta atunci cand incepem sa consumam intr-o cantitate mare produse ce contin zahar in concentratii ridicate, asa cum sunt sucurile, dulciurile rafinate sau diverse sortimente de prajituri. Consumul de dulce nu ar trebui privit cu superficialitate, intrucat necesarul zilnic al unui barbat este de 9 lingurite de zahar, iar al unei femei de 6 lingurite, in timp ce majoritatea adultilor ajung sa consume, conform studiilor, o cantitate echivalenta a 22 de lingurite zilnic.

Cum iti satisfaci pofta de dulce: trucuri pentru a o tine in frau

Orice persoana simte, din cand in cand, o dorinta puternica de a consuma alimente dulci, pe care trebuie sa si-o satisfaca. Cu toate acestea, zaharul ar trebui redus din alimentatie, chiar daca acest lucru nu inseamna ca trebuie sa te privezi in totalitate de la dulciuri. Iata cateva trucuri care te pot ajuta sa controlezi pofta de dulce, dar si sa ti-o satisfaci, in acelasi timp:

  • Cedeaza putin in fata poftei de dulce

Nu este recomandat sa refuzam complet pofta de dulce, ci sa consumam dulciuri atunci cand chiar simtim nevoia, cu conditia de a nu depasi nivelul maxim de calorii zilnice, de circa 150 de calorii. In acest fel, vei putea sa controlezi nevoia de dulciuri. Poti alege, de pilda, diverse sortimente de eclere pe care sa le imparti cu cei dragi, daca pofta de dulce este de neoprit.

  • Combina alimentele

Atunci cand simti nevoia de dulce, inlocuieste o parte din cantitatea propusa cu un aliment sanatos. De exemplu, daca simti nevoia de a manca ciocolata, poti opta pentru varianta unei banane cu sos de ciocolata.

  • Consuma fructe

Pentru momentele cand pofta de dulce iti da tarcoale, este bine sa tii mereu fructe la indemana. Astfel, fructele iti vor calma pofta de dulce si va aduce un aport de fibre necesar organismului. Fructele proaspete sunt recomandate, insa si cele confiate sunt o varianta gustoasa.

  • Mananca in mod regulat

Asteptatul meselor determina cresterea apetitului pentru dulciuri, pentru a infrana foamea. Indicat este sa ai mese regulate, la interval de 3-5 ore, pentru a inlatura astfel un comportament alimentar irational.

Acum ca stii de ce apare pofta de dulce, dar si cum o poti satisface intr-un mod cat se poate de sanatos, nu mai ramane decat sa pui in aplicare trucurile prezentate. Desigur, te poti bucura in continuare de dulciurile preferate, insa cu masura!

Arata-le si prietenilor tai!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *