Tratamentele babesti sunt pana la urma cele mai ieftine si cele mai sanatoase. Ingrijirea ochilor este si ea foarte importanta, iar simtul vazului este si el un dar foarte pretios! Astazi vom discuta despre cele mai importante plante naturale, cele care sunt des folosite pentru afectiuni ale ochilor si va vom oferi cateva tips-uri sanatoase vederii tale!
Clateste-ti ochii cu apa rece!
Este o straveche metoda de medicina traditionala, care presupune ca atunci cand ne facem toaleta de dimineata sa ne aruncam vreme de 1-2 minute cu apa pe ochii intredeschisi. Aceasta metoda va produce temporar o usoara iritatie, inrosindu-ne corneea, insa totodata va creste de cateva ori afluxul de sange din zona ochilor, va produce o curatare a acestei zone, precum si o inviorare a intregii fiinte.
Clipitul voluntar
Un exercitiu care presupune sa inchidem ochii, cat de strans se poate, vreme de 3 secunde (numarand in gand: 3, 2, 1), si sa-i deschidem apoi la maximum vreme de alte trei secunde s.a.m.d., vreme de doua-trei minute incontinuu pe zi. S-a constatat ca, repetat zilnic, vreme de mai multe luni, acest exercitiu duce la rezultate exceptionale, in cateva afectiuni cum ar fi: miopia (prin echilibrarea presiunii la nivelul globilor oculari), hiposecretia lacrimara, anumite forme de conjunctivita si blefarita (prin intensificarea circulatiei la acest nivel).
Lacrimatul voluntar
Cu ajutorul unor substante iritative cum ar fi ceapa, putem sa ne producem lacrimarea timp de 3-4 minunte cu efecte terapeutice foarte intense, elimina durerile de ochi produse de concentrarea excesiva a privirii sau de expunerea indelungata la lumina prea puternica, ameliora blefaritele si conjunctivitele alergice, facea sa dispara durerile de cap aparute pe fondul starilor de tensiune psihica, elimina mancarimile de ochi. In unele cazuri, lacrimatul era folosit si ca remediu de prim ajutor pentru eliminarea impuritatiilor, spanului sau a aschiilor de lemn sarite accidental in ochi.
Plantele vederii sau cele mai des folosite pentru afectiuni ale ochilor sunt:
Silurul, albastralele si cornul sunt acele plante medicinale care se folosesc pentru uz extern, de regula sub forma infuziei combinate, avand efecte antiinflamatoare oculare, antialergice, antiinfectioase.
Cornul este folosit si pentru a vindeca boli cum ar fi miopia si astigmatismul, prin infuzie de ceai, sau prin “macerare”. Punem in apa rece 2 lingurite de planta uscata timp de 8 ore, la temperatura camerei si apoi umezim un tifon si facem comprese pe care le tinem pe peoape in jur de o ora. Tratamentul trebuie continuuat timp de 2 luni fara intrerupere, si efectele sunt remarcabile!
Albastrelele sunt recomandate pentru prevenirea aparitiei si reducerea iratiilor pleoapelor si inrosirea lor, si se mai folosesc de catre cei care sufera de diabet si hipermetropie, si ajuta la incetinierea de evolutie a cataractei. Porcedeul este acelasi cu infuzie de ceai, la care se adaunga o lingurita de sare. Are effect astringent si calmant.
Silurul are rolul de a trata conjunctivita, tumorile din zona oculara, si alte afectiuni inflamatorii ale pleoapelor de natura infectioasa. Popular ii se mai spune si planta ochilor. Tinctura obtinuta din flori pe care o gasiti in plafare, este antiinflamatoare si dezinfectanta si se foloseste fie prin spalaturi oculare cu un tifon imbibat cu infuzie de ceai preparata din planta uscata, fie intern cate 20 de picaturi dizolvate in ceai.
Musetelul, planta antialergica eficienta contra ochilor obositi, a durerilor de cap si suprasolicitarii. Se aplica sunt forma de comprese pe pleoape.
Susanul, se foloseste prin aplicarea unui saculet cu seminte direct pe pleoape, timp de 15 minute. Are efect relaxant.
Ceaiul negru bogat in tanin, „trage” apa care stagneaza in tesuturi. Pliculetele de ceai se aplica direct pe pleoapele inchise dupa ce au fost racite putin.
Alte tratamente naturiste pe cale orala!
Afinele, coacazele şi murele revitalizante. O cura de 2 cani pe zi timp de doua saptamani cu ceaiul preparat din fructe uscate de afin, de coacaz negru şi de mure contin antociani, substante care intarzie procesele de imbatranire a ochilor, ajuta la mentinerea elasticitatii tesuturilor la acest nivel şi imbunatatesc vederea.
Tu ce alte tips-uri pentru o vedere sanatoasa mai stii?