Cum să vorbeşti cu adolescentul tău despre fumat şi cum să-l ajuţi să evite acest viciu

Cum să vorbeşti cu adolescentul tău despre fumat şi cum să-l ajuţi să evite acest viciu

Orice părinte îşi doreşte un mediu cât mai sănătos pentru copiii săi, lipsit de riscuri şi plin de oportunităţi de dezvoltare şi creştere pozitivă. Unul din cele mai importante lucruri pe care acesta trebuie să le facă este să îi educe şi să îi ajute să înţeleagă pericolele şi ameninţările cauzate de vicii precum tutunul şi produsele ce conţin nicotină.

Având în vedere faptul că peste 70% dintre persoane se apucă de fumat sub vârsta de 20 de ani, conform www.red-vape.ch va fi esenţial ca un părinte să poarte un dialog cu adolescentul său pentru a-l împiedica să încerce să fumeze şi să evite dependenţa de produse ce conţin nicotină. Pentru a realiza acest lucru, va fi necesară abordarea următoarelor subiecte:

  • Problemele de sănătate pe care fumatul le aduce

Fumatul este o activitate ce are consecinţe grave asupra întregului organism, lucru ce se datorează miilor de chimicale din componenţa sa şi a substanţelor carcinogene. Însă, un adolescent probabil nu va acorda o importanţă prea mare asupra repercusiunilor pe termen lung, de aceea va fi necesară abordarea efectelor pe care fumatul le are în prezent şi viitorul apropiat, precum influenţă negativă asupra pielii, a plămânilor, a sistemului circulator, dar şi asupra creierului şi rolul fumatului în amplificarea anxietăţii şi depresiei.

  • Dependenţa şi implicaţiile ei

Tutunul are în componenţă nicotina, substanţă activă care oferă utilizatorilor plăcere şi în acelaşi timp dependenţă. Un părinte trebuie să explice adolescenţilor cât de dificil este pentru un fumător să se oprească din acest viciu, fumatul având o dificultate de abandon asemănătoare cu heroina sau cocaina.

  • Alternativele la fumatul clasic, precum vapatul

Din cauza faptului că pe piaţă au fost introduse alternative la produsele tradiţionale cu tutun precum ţigările electronice, un adolescent are acum mai multe opţiuni ca niciodată să încerce fumatul.

Deşi vapatul este mai sigur decât fumatul clasic, o ţigară electronică tot poate conţine nicotină, substanţă ce va provoca dependenţă. Având în vedere că acestea sunt comercializate cu  arome atrăgătoare şi plăcute, va fi importantă explicarea factorilor de risc pe care ele le pot prezenta.

  • Cum să reziste presiunii din partea prietenilor

Pentru adolescenţi, cel mai mare factor care contribuie în mod decisiv la încercarea fumatului este presiunea din partea prietenilor. De aceea, va fi necesar ca adolescenţii să înveţe să refuze atunci când sunt forţaţi şi să spună “Nu”.

  • Beneficiile de sănătate pe care o viaţă fără fumat le poate aduce

O viaţă lipsită de fumat înseamnă un corp şi o minte sănătoasă. Un părinte poate să le explice adolescenţilor beneficiile pe care le pot avea pe termen scurt şi lung dacă aleg un stil de viaţă sănătos cu o dietă echilibrată şi un program riguros de antrenament fizic.

O locuinţă în care nu se fumează oferă de două ori mai puţine riscuri tinerilor de a se apuca de fumat, de aceea va fi necesar ca părinţii să fie un exemplu şi să nu fumeze. Adolescenţii sunt la o vârstă la care doresc să încerce lucruri noi, de aceea va fi necesară purtarea unui dialog cu aceştia pentru a-i educa şi a-i ajuta să înţeleagă riscurile la care se pot supune din cauza fumatului, putând alege în acest fel un stil de viaţă mult mai sănătos.

Arata-le si prietenilor tai!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *