Rezumat:
La alegerea mobilierului pentru dormitor e indicat sa punem accentul in primul rand pe dimensiunea spatiului aferent. In amenajari interioare se vorbeste foarte mult despre fluxul de miscare.
De cele mai multe ori cand se aleg paturi pentru dormitoare, nu se tine cont de dimensiunea camerelor. Se ia in considerare in primul rand faptul ca patul sa fie suficient de mare pentru a oferi o odihna lipsita de griji.
Dar oare cat de comod e sa folosesti un pat daca acesta nu are suficient spatiu in jur pentru a fi usor accesibil? La acest aspect incearca sa dea solutii regulile ergonomice utilizate in amenajari interioare.
Spatiul in amenajari interioare
Ergonomia este stiinta care se ocupa cu eficientizarea spatiului de lucru si a obiectelor. Este foarte des utilizata in design-ul de obiecte si in amenajari interioare.
O astfel de regula foarte importanta din ergonomie spune ca pe langa orice tip de mobilier trebuie sa pastram cel putin 60 de cm pentru ca acesta sa nu obstructioneze fluxul de miscare.
In cazul dulapurilor, aceasta dimensiune trebuie sa fie chiar mai mare daca dulapul are usi. La usile cu balamele, distanta de la primul obiect pana la dulap nu poate fi mai mica de 70 de cm.
Daca dulapul are usi pe sine atunci distanta poate fi redusa la un minim de 60 de cm. De fiecare data cand alegem sa facem amenajarea unui dormitor, trebuie sa tinem cont de aceste reguli.
Dormitoare dupa dimensiunea camerei
Astfel putem spune ca dimensiunea camerei, dicteaza dimensiunea mobilierului din ea. Daca avem masuratorile camerei, vom putea calcula dimensiunile optime pentru fiecare element de mobilier.
O solutie ar fi ca inainte sa cumparam mobilier pentru dormitoare, sa trasam conturul acestuia in camera, lasand suficient spatiu destinat fluxului de miscare. Astfel ne asiguram ca dimensiunile mobilierului sunt optime si nu vom avea surprize neplacute ulterior.
In amenajari interioare, deseori se fac astfel de schite direct pe podeaua camerei cu un scotch de hartie pentru a delimita obiectele viitoare din casa.
Ne putem plimba printre liniile trasate pentru a ne da seama daca ne este confortabila miscarea respectiva.
Dimensiunea patului
Dupa cum am mai amintit, dimensiunea patului trebuie aleasa astfel incat sa fie suficient loc pentru miscare, in jurul lui. Multi insa aleg patul in functie de saltea.
Problema este ca uitam cum patul in care ajunge acea saltea, are un cadru si o tablie ce mai taie din spatiul destinat fluxului de miscare.
Chiar daca sunt doar cativa cm in plus, acestia se vor dubla pe ambele laturi. Pentru a nu avea surprize neplacute, dimensiunile complete ale patului trebuie sa fie luate in calcul.
Odata ce avem dimensiunile maxime, putem trece la alegerea unui pat in stilul care ne place cel mai mult. Showroom-ul de dormitoare Galati Marcel Prod Tapiterie ne pune la dispozitie cele mai bune oferte.
Seturile de dormitoare
Nu este o regula scrisa dar in majoritatea cazurilor, gasim seturi de dormitoare cu un pat, doua noptiere si un dulap. Bineinteles ca cea mai buna solutie este sa alegem seturi mobila dormitor gata asortate.
In acest caz vom avea obiecte de mobilier bine gandite si care sunt in armonie. Exista insa si cazuri in care nu e obligatoriu sa optam pentru un set intreg.
Putem sa alegem patul de un anumit stil, noptierele in alt stil si dulapul la fel, cu aspect diferit. Bineinteles ca acest tip de amenajare, presupune ca obiectele de mobilier sa nu fie foarte incarcate cu decoratiuni.
Golul si plinul in amenajari
Chiar daca avem o camera mica, ne dorim ca aceasta sa fie mai putin incarcata. Acest lucru se poate realiza cu un joc dinamic de forme, goluri si plinuri.
De exemplu, este o idee buna sa abordam diferit peretii camerei. Putem sa avem un perete focal cu mai multe evenimente, pentru a crea o atmosfera diferita.
Acesta poate fi, fie in spatele, fie in fata patului. Peretele respectiv este tratat diferit, de exemplu ar putea fi acoperit cu lemn, colorat, texturat, cu tapet sau cu o pictura dupa preferinte.
Rolul acestui background diferit este sa dea o atmosfera aparte camerei si sa atraga privirile. E important ca peretele opus acestuia, sa aiba mai putine decoratiuni pentru ca ochiul nostru sa se poata odihni.
De exemplu se poate alege ca peretele focal sa fie in spatele patului iar peretele mai vizibil din pat, sa aiba o culoare mai deschisa.
Pentru a nu fi nici acest perete prea gol, o idee buna ar fi montarea pe el a unei biblioteci sau a unor rafturi cu cateva elemente decorative. Important e sa se pastreze aspectul aerisit al acestui perete.