Cum sa te feresti de eventualele neplaceri provocate de inchirierea unui imobil?

Flat lay of real estate concept

Motivele unei relocari pot varia de la caz la caz, iar gasirea unei locuinte pe placul tau poate fi o adevarata aventura, dar asta nu inseamna ca trebuie sa o privesti ca un impediment. Nici posesorul imobilului nu scapa de griji cand se hotaraste sa il inchirieze.

Inchirierea unei proprietati in Romania poate parea o afacere profitabila la prima vedere, dar nu este o afacere total lipsita de riscuri sau de responsabilitati, drepturi sau obligatii care trebuie sa fie asumate din ambele parti.

Desi nu pare a fi o procedura dificila, este cat se poate de complexa, uneori chiar durabila, implicand o serie de formalitati. Majoritatea proprietarilor care aleg sa faca acest pas opteaza pentru a-si oferi locuinta cunoscutilor, din diverse motive, dar sunt si proprietari care nu au nicio problema in a-si asuma acest ”risc”.

Inainte de a inchiria proprietatea dorita trebuie sa ai in vedere pregatirea ei pentru a gasi in cel mai scurt timp „ chiriasul perfect” care sa iti ofere cea mai avantajoasa suma. Poti alege sa faci o investitie considerabila sau doar sa faci cateva imbunatatiri care sa iti scoata locuinta din anonimat.

Poti incepe prin a zugravi peretii pentru a crea o atmosfera noua, curata, aerisita. Nu trebuie sa uiti nici de mobilier. Il poti schimba daca acesta prezinta urme de uzura sau daca este in stare buna il poti pastra sau reconditiona.

Poti opta pentru un spatiu de depozitare mobila pentru a-l proteja pe intreaga perioada destinata renovarii. Firmele care ofera astfel de servicii au fost create fix pentru a va facilita depozitarea mobilierului, oferindu-va atat servicii profesionale cat si siguranta ca mobila dumneavoastra va fi pastrata in stare intacta. In aceste spatii puteti depozita o serie de bunuri personale de o utilitate vitala, de la mobilier, canapele, paturi pana la obiecte cu valoare sentimentala. Asa ca nu trebuie sa ezitati in a face o investitie infima pentru a va proteja investitiile anterioare.

Dupa ce ti-ai pregatit locuinta pentru inchiriere, este timpul sa te ocupi de promovarea ei, fie de unul singur, fie cu ajutorul unui agent imobiliar care sa iti ia toata greutatea de pe umar.

Pretul chiriei trebuie atent stabilit in functie de celelalte oferte existente pe piata, de zona unde este situat imobilul si de felul in care arata. Este bine sa iti iei si o marja de negociere. Un pret prea mare va speria eventualii chiriasi, iar unul prea mic va va afecta pe o perioada mai lunga de timp, prin urmare, un pret estimativ usor negociabil este cea mai buna varianta pentru ambele parti.

In urma unei promovari reusite, apartamentul tau va primi o serie de vizitatori, iar alegerea chiriasului perfect va sta doar in mainile voastre. Trebuie sa va puneti in valoare abilitatile desavarsite de comunicare dobandite de-a lungul timpului. Chiar si dupa ce altcineva se va bucura de apartamentul dumneavoastra este recomandat sa existe o comunicare continua si eficienta intre poprietar si chiras. Acest aspect este vital pentru ambele parti. Puteti pastra ocazional legatura cu fostii vecini pentru linistea personala, dar asta nu inseamna ca va puteti vizita chiriasii ori de cate ori doriti, ci doar atunci cand este cazul.

Tot acest proces se va incheia cu un contract de inchiriere al imobilului si este de datoria dumneavoastra de proprietar sa aveti pregatite toate documentele necesare pentru realizarea si inregistrarea contractului.

Intr-un final va trebui sa eliberati apartamentul de toate bunurile personale pana cand acesta va ramane gol, exceptie facand, desigur, obiectele destinate chiriasilor.

Va sfatuim ca pe durata intregului proces sa apelati la o firma de mutari care sa va ia toate grijile si sa va ajute sa economisiti timp pretios. Colaborarile cu aceste firme pot sa fie personalizate, in functie de nevoile si bugetul fiecaruia.

Firmele pe care le alegeti sunt direct raspunzatoare de siguranta obiectelor dumneavoastra si impachetarea lor corespunzatoare pentru transport. Daca nu esti cea mai priceputa persoana in ceea ce priveste asamblarea sau dezasamblarea, este cu siguranta cea mai buna optiune!

Acestea sunt principalele aspecte de care trebuie sa tineti cont cand oferiti pentru prima data apartamentul in chirie sau cand va decideti sa va mutati in chirie. O buna informare va salveaza de ulterioarele neplaceri iar cu atatea servicii de mutari care sunt gata sa va sara in ajutor nu aveti cum sa dati gres!

Arata-le si prietenilor tai!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *