Atunci cand vine vorba de mancare trebuie sa ai in vedere mai multe aspecte. Este important sa stii cum sa sarezi perfect un preparat astfel incat sa primesti toate laudele persoanelor din jur. Christopher Arturo, un bucatar chef si instructor in cadrul Institutului de Educatie Culinara din Statele Unite a dezvaluit cateva trucuri pe care le poti folosi a nu adauga prea putina sau prea multa sare preparatelor tale.
Este foarte important sa stii ca nu ar trebui sa consumi mai mult de 2,3 miligrame de sodium pe zi, asta inseamna o lingurita de sare.
„Un consum ridicat de sodiu poate sa agraveze unele afectiuni, contribuie la retentia de fluide si poate provoca cresterea tensiunii arteriale. Toate acestea pot, la randul lor, sa duca la alte probleme de sanatate precum afectiuni cardiace, infarct si probleme la nivelul rinichilor”, a declarat Melissa Rifkin.
Alimentele semipreparate sau cele de tip fast-food au o cantitate ridicata de sodiu nu doar prin adaosul de sare ci si prin aditivi alimentari precum monoglutamatul de sodiu. Atunci cand gatesti acasa poti controla mult mai bine cantitatea de sare pe care o pui in mancare.
Cum sarezi perfect preparatele
Planifica din timp
Poate ti se pare exagerat sa iti faci un plan legat de adaugarea sarii in mancare, Bucatarul chef Arturo a spus ca iti faci un plan din timp pentru a adauga cantitatea ideala de sare in mancare „Gandeste-te la ceea ce prepari si la procesul folosit pentru a determina cand si cata sare sa adaugi”, a spus Arturo. Atunci cand prepari o friptura cu sos, daca sa adaugi sare in sos inca de la inceput atunci acesta va fi mult prea sarat. Daca pui legume la tigaie poti sa le sarezi inca de la inceput fara sa iti faci griji ca acestea vor deveni prea sarate.
Adauga sare in etape
„Poti intotdeauna sa mai adaugi sare, dar nu poti niciodata sa o scoti”, a spus Arturo. Pentru a te asigura ca nu sarezi prea mult un preparat, specialistul recomanda sa adauga cate putina sare pe tot parcursul prepararii.
Intreaba-te daca preparatul tau are nevoie de sare
Sarea este cea mai simpla modalitate de a oferi gust pastelor, supelor si sosurilor pe care le pregatesti dar nu trebuie sa crezi cu adevarat asta la orice preparat.
„Un truc prin care vei sti daca e nevoie de mai multa sare este acela de a adauga un pic de aciditate – precum otet sau lamaie – pentru a schimba modul in care papilele gustative reactioneaza la sare. Acest lucru poate schimba gustul preparatului, de exemplu poate face ca gustul sa fie mai puternic si sa nu mai fie necesar sa mai adaugi sare”, a mai spus specialistul.
Salveaza mancarea prea sarata cu grasime
„Daca sarezi prea mult un preparat, poti incerca sa schimbi gustul adaugand grasimi, precum smantana sau unt, pentru a modifica modul in care percepi gustul sarii”, a mai spus Arturo.
Lasa loc pentru preferintele culinare ale invitatilor
Bucatarul chef recomanda sa sarezi mancarurile mai putin decat este necesar si lasa decizia finale pe seama fiecarei persoane in parte.