Rezumat:
- 1 Inlocuieste sistemele electrice uzuale de incalzire cu o centrala termica noua
- 2 Asigura-te ca nu exista pierderi ce ar putea antrena costuri energetice mari
- 3 Asigura o temperatură constantă echilibrata
- 4 Inlocuieste periodic echipamentele electrice
- 5 Nu consuma resurse atunci când nu este necesar
- 6 Automatizeaza anumite procese
Energia pare sa fie o resursa din ce in ce mai scumpa si in conditiile in care folosim tot felul de aparate si electrocasnice cu alimentare directa la energie, sumele aferente facturilor cu energia pot fi destul de mari. Din fericire, exista cateva modalitati eficiente si practice pentru a reduce cheltuielile de acets tip si in continuare iti aratam care sunt acestea.
Inlocuieste sistemele electrice uzuale de incalzire cu o centrala termica noua
Daca locuinta ta dispune de o centrala veche care nu mai da randament sau este dotata cu sisteme energetice clasice (cum ar fi caloriferele sau radiatoarele electrice traditionale), o modalitate buna de a reduce costul facturilor la energie este instalarea unei centrale termice. Sistemele traditionale de incalzire sunt mult mai costisitoare si pot antrena pierderi mari de energie, insa modelele actuale de centrale termice electrice de pe site-ul MatHaus sunt construite astfel incat sa fie eficiente din punct de vedere energetic.
Iti recomandam centralele termice cu inductie care au un randament energetic mai bun si un consum de energie mai redus. Bineinteles, alegerea ar trebui sa o faci in functie de bugetul si nevoile concrete ale familiei tale, dar in general centralele termice electrice vin la pachet cu un randament energetic optim si consum redus de energie.
Asigura-te ca nu exista pierderi ce ar putea antrena costuri energetice mari
Lipsa etanseitatii sistemului de ventilatie, geamurile vechi cu instalare defectuoase sau instalatiile vechi pot reprezenta un motiv major pentru care costurile la facturi sunt in crestere. Totusi, in loc sa investesti in mod intamplator, poti solicita o termografie a locuintei pentru a stabili exact unde exista pierderi si ce imbunatatiri propriu-zise poti aduce locuintei tale din punct de vedere energetic.
La nivel practic, poti de exemplu, sa-ti izolezi casa interior-exterior, sa schimbi geamurile vechi cu unele noi din termopan, sa inlocuiesti caloriferele defecte sau instalatiilecare nu mai dau randament.
Asigura o temperatură constantă echilibrata
Locuinta este un mediu confortabil atunci cand temperatura este una optima si echilibrata. Prin temperatura echilibrata se intelege o temperatura ambientala de 21 grade Celsius, o temperatura la care te vei simti confortabil in orice sezon.
Asadar, asigura-te ca ai un termostat si ca il programezi la aceasta temperatura in sezonul rece, iar vara aeriseste cand e racoare si doteaza-ti ferestrele cu jaluzele sau draperii in restul zilei, pentru a evita functionarea constanta a aerului conditionat si supraincalzirea retelei electrice.
Inlocuieste periodic echipamentele electrice
Trecerea timpului si uzura crescuta a echipamentelor electrice duce la cresterea consumului de resurse. Asadar, iti recomandam sa-ti reinnoiesti periodic locuinta cu noi aparate si alternative mai putin costisitoare si consumatoare de energie. De exemplu, poti opta pentru laptop in detrimentul unui sistem PC cu monitor si pentru un frigider clasa A+++ in detrimentul unuia de clasa A etc.
Nu consuma resurse atunci când nu este necesar
In viata avem cel putin un obicei negativ care contribuie la cresterea costurilor la facturi. De exemplu, lasam apa deschisa intre intervalul de spalare si clatire pe dinti cand, practic, apa nu serveste scopului dorit. O alta practica frecvent intalnita este lasarea sau uitarea luminii aprinse atunci cand nu ne aflam intr-o incapere. De asemenea, in loc sa gatim la plita sau cuptorul electric in fiecare zi, putem pregati hrana in avans, pentru 2- 3 zile. Schimba aceste obiceiuri si foloseste resursele doar atunci cand este necesar, in cantitatile potrivite, fara excese.
Automatizeaza anumite procese
O investitie inteligenta care te va ajuta sa economisesti pe termen lung o reprezinta sistemele inteligente de automatizare. De exemplu, aici poti investi intr-un termostat care sa ajusteze functionarea centralei termice, in becuri inteligente sau sisteme de iluminat cu senzori, in programarea electronicelor care sa se inchida/porneasca la o anumita ora.
Punand in practica toate aceste sugestii vei putea face economii de resurse energetice si astfel facturile la curent vor fi cu mult mai mici. Uneori, micile schimbari pot face diferenta, iar implementarea acestor modalitati simple prezentate mai sus poate avea un impact semnificativ asupra economisirii.