Amenajarea gradinilor a devenit o adevarata meserie, nu mai este vorba doar de plantarea unor plante decorative ci de armonizarea spatiului. Gradina a devenit un loc de creatie pentru arhitectii peisagisti , un loc in care, cu uneltele lor, creeaza un petic de natura ideal.
Apa este esentiala vietii, nu exista viata fara apa, de aceea este un element important care trebuie sa apara in mica noastra gradina. Omul se simte bine in apropierea apei, indiferent daca in amenajarea gradinii o utilizam sub forma unui iaz sau a unei cascade, ea va contribui la confortul si relaxarea noastra.
Pentru a avea o gradina cu apa, nu este necesar sa avem o sursa naturala de apa. Un iaz poate fi creat dintr-o cada de plastic sau o constructie mai ampla, cu plastic si pietre pentru a crea un aspect natural al iazului nostru. In functie de marimea iazului putem pune sau nu pesti si astfel contribuim la a crea un mediu natural, in miniatura, pe langa casa.
Este important sa gandim cat mai rational cand proiectam marimea acestuia, cu cat este iazul sau cascada mai mare cu atat are costuri de intretinere mai mari. Locul ales pentru iaz va influenta plantele care pot fi aranjate langa el, de exemplu daca alegem un loc sub copaci, frunzele acestora pot murdari apa si va fi necesara o intretinere mai frecventa.
Un iaz natural, in mod normal are plante si pesti, de aceea este posibil sa dorim acest lucru. Nici nu este greu de facut, trebuie doar sa alegem plantele corect pentru a avea rezultatul asteptat. Unele plante sunt doar decorative sau au un miros placut, altele oxigeneaza apa ceea ce este important daca dorim sa avem un iaz cu pesti. Pestii, pe langa faptul ca sunt decorativi, mentin iazul curat, mananca resturile si insectele, astfel iazul va avea apa limpede si curata. Este o placere deosebita sa stai langa iaz si sa privest pestii cum innoata.
O gradina cu iaz necesita mai multa atentie decat una fara apa, murdaria trebuie curatata, apa trebuie reimprospatata mai ales daca observam ca algele se inmultesc prea mult. Nu este recomandata utilizarea chimicalelor pentru stoparea algelor. Daca iazul dvs nu are alimentare continua de apa naturala, va functiona ca un acvariu si suntem nevoiti sa-l intretinem la fel. Cand reimprospatati apa, este important ca aceasta sa stea inainte intr-un recipient deschis cel putin o zi ca sa se elimine in mod natural clorul din ea. Calitatea apei este foarte importanta pentru pesti de aceea este indicat ca reimprospatarea sa fie facuta frecvent in cantitati mici.