Cum să alegi jucăriile în funcție de vârsta copilului? 3 sfaturi

piqsels.com-id-frjbi

Toți copiii adoră să primească cadouri, iar jucăriile sunt cele care le luminează viața. Dacă ar putea să aleagă, cu siguranță ne-ar spune că nu își doresc nimic altceva decât să stea alături de jucăriile lor. Din acest motiv, alegerea celor mai adecvate produse ar trebui să reprezinte o prioritate pentru părinți.

Dacă și tu te simți copleșit atunci când pășești pragul unui magazin de jucării, să știi că nu ești singur. Oferta atât de generoasă ne face să cumpărăm uneori lucruri care ne atrag din punct de vedere vizual sau datorită ambalajului, fără să acordăm atenție unor detalii importante. Iată cum poți alege jucăria potrivită pentru copilul tău, în funcție de vârsta, nivelul de dezvoltare și pasiunile lui:

1.   Sunt sigure

Jucăriile destinate copiilor nu trebuie să conțină piese mici sau elemente care se pot desprinde, pentru a evita riscul de înghițire sau sufocare. De asemenea, va trebui să alegi doar produse din materiale care nu conțin substanțe toxice sau cu potențial alergenic, care pot cauza probleme grave de sănătate.

2.   Dezvoltă imaginația

Există jucării ce le permit copiilor să joace diferite roluri, iar cel mai mare câștig va fi din punct  de vedere al imaginației. Dacă cel mic vrea să se joace de-a polițistul poți să alegi dintre modele de mașinuțe electrice pentru copii de la Glowmania.ro. Dacă își dorește să fie vrăjitor poți opta pentru un costum special cu pălărie și pelerină, iar dacă vrea să fie doctor, îi va fi de mare ajutor un halat alb și o trusă medicală.

3.   Dezvoltă abilitățile motorii

Deoarece sunt în plin proces de creștere și dezvoltare, copiii au nevoie de jucăriile potrivite care să le susțină toate grupele de mușchii, de la cei mici de la degete și mâini până la cei de la picioare și spate.

Din punct de vedere al vârstei și nivelului de dezvoltare al copilului, poți lua în considerare următoarele sfaturi, iar misiunea ta va fi mult mai ușoară:

Vârsta cuprinsă între 0 – 6 luni

Cu siguranță bebelușii până la 6 luni nu știu să facă prea multe lucruri, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să îi ajutăm să învețe. Deoarece ei nu pot să deosebească culorile, sunt recomandate jucăriile alb negru, dar cu modele interesante, eventual strălucitoare sau cu lumini. Poți opta pentru carusel de pus la pat, figurine de pluș sau jucării pentru dentiție. De asemenea, vor fi apreciate centrele de activități și zornăitoarele.

Vârsta cuprinsă între 6 – 12 luni

Aceasta este perioada în care copilul începe să se deplaseze singur, la început târâș, iar apoi în patru labe, explorând toată casa. Îi poți oferi jucării cu butoane care acționează sunete și lumini, cuburi de lemn, inele care se aranjează în funcție de dimensiuni, cărți senzoriale, instrumente muzicale.

Vârsta cuprinsă între 1-3 ani

Copilul învață deja să se deplaseze în picioare, știe să vorbească și chiar să se joace alături de alți copii. El știe să apuce bine lucruri, își coordonează mâinile și îi plac jocurile de rol. Poți opta pentru trotinete, mașinuțe, puzzle-uri, seturi lego și seturi de meserii.

Vârsta cuprinsă între 3-5 ani

Vorbim deja despre perioada preșcolară, când copiii trebuie să stăpânească bine anumite abilități, cum sunt gândirea logică, coordonarea ochi mână, concentrarea pe o singură sarcină sau utilizarea memoriei pe termen scurt. Îi poți oferi cărți de colorat și creioane colorate, seturi pentru pictură, bicicletă, lego adecvat vârstei, instrumente muzicale adevărate sau jocuri de societate.

Vârsta 5 – 10 ani

Deja copilul este mare, a început școala și are mulți prieteni, iar asta îi va dicta și noile pasiuni. Poți alege jocuri pe calculator, console, smart phone, seturi de robotică sau chiar un laptop.

Indiferent de vârstă, cărțile nu trebuie să lipsească dintre jucăriile pe care le primește copilul, iar după vârsta de 3 ani este recomandat să se pună mult accent pe jocurile care susțin abilitățile sociale și munca în echipă.

Arata-le si prietenilor tai!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *