În ultimul timp, au apărut multe reclame în care se promovează evitarea apariţie alergiilor la copii, prin a îi implementa, de la o vârstă fragedă, în dieta sa, alimente comune ce provoacă alergii. Deci, este lesne de înţeles că îţi faci griji despre ceea ce poate păţi cel mic în cazul în care apare o alergie alimentară. În timp ce reacţiile alergice la anumite alimente pot fi destul de serioase, este important să ştii ce poţi face pentru a reduce riscul de apariţie a lor.
De ce apar alergiile?
În primul rând, este bine de ştiu că alergiile alimentare apar, de obicei, la sugari şi copiii mici. De cele mai multe ori, este vorba de o genă moştenită, pe care copilul a luat-o de la un membru din familia sa. Alteori, sistemul imunitar al copilului dezvoltă, fără a mai avea un asemenea caz în familie, anumiţi anticorpi care „atacă” o substanţă alergenică dintr-un aliment.
Cum pot preveni?
Din păcăte, singura metodă care combate, in proporţie de 100%, alergiile, este evitarea consumului lor. Desigur, există şi alte metode mai puţin convenţionale pe care le puteţi implementa, dacă ştiţi că există o istorie în familie de astfel de cazuri. De exemplu, dacă bunica dumneavoastră era alergică la lapte, atunci este bine să îi daţi copilului lapte de mic, în cantităţi foarte mici, pentru ca organismul să se poată „adapta” şi pentru ca sistemul imunitar să poata „accepta” enzima din lapte care cauzează alergia. Trebuie, totuşi, să aveţi grijă să nu îi daţi o cantitate mare, deoarece acesta poate suferi de o reacţie ce îi poate pune în pericol viaţa.
Sfaturi pentru a reduce riscul apariţiei alergiilor alimentare
Trebuie luate anumite măsuri atunci când aveţi în familie un membru care are o alergie. Chiar dacă următoarele sfaturi nu garantează că un copil nu va dezvolta o alergie alimentară, ea poate funcţiona în unele cazuri:
- • Alăptează, pentru cel puţin 4 luni, în mod natural, deoarece este demonstrat ştiinţific că laptele matern reduce incidenţa de alergie la lapte de vacă, pe lângă alte beneficii, cum ar fi întărirea sistemului imunitar. Este bine de ştiut că laptele praf de soia nu reduce şansa de apariţie sau de ameliorare a acestei condiţii.
- • În plus, alimentele solide nu ar trebui să fie introduse înainte de luna a 6-a din viaţa pruncului. În cazuri izolate, întarzierea introducerii alimentelor solide a dus la o ameliorare a alergiei la laptele de vacă, cel mic putând ingera o cantitate mică pe zi din acest aliment.
- • În prezent, în Statele Unite ale Americii, are loc un studiu în care se doreşte să se demonstreze că introducerea în dieta unei femei, pe timpul sarcinii, a unor alimente precum peşte (bogat in omega 3) şi a fructelor oleaginoase, pot reduce şansa de apariţie a alergiilor alimentare.
Alte alimente care pot cauza alergii alimentare
Deşi sunt foarte multe alimente care pot cauza alergii alimentare, cele mai comune dintre acestea sunt:
- • Lapte de vacă
- • Ouă
- • Soia
- • Arahide
- • Grâu
- • Peşte
- • Crustacee
Intotdeauna este cel mai bine sa consultam medicul specialist atunci cand avem semnele unei alergii alimentare – e cea mai simpla metoda prin care sa evitati orice accidente ce ar putea avea efecte deloc placute