Cum pot fi ajutați copiii să învețe din plăcere

Portrait of diligent schoolkids and their teacher talking at lesson

Probabil una dintre cele mai dificile provocări cu care se confruntă profesorii, este încurajarea copiilor să învețe din plăcere. Adevărata provocare pentru profesori este declanșarea inspirației și motivarea copiilor să-și dorească să fie atenți și să își lărgească orizonturile cu privire la un subiect. În fond, totul se rezumă la modalitățile prin care profesorul îi captează atenția copilului. Prin transformarea procesului educativ într-unul distractiv, încurajarea creativității, implicarea activă și răbdare, elevii vor putea să învețe din plăcere, și nu din obligație.

Faceți învățarea distractivă

Învățarea ar trebui să fie întotdeauna plăcută, chiar dacă este doar pentru cinci minute. Dacă doriți ca elevii să învețe cu plăcere, atunci asigurați-vă că au multe oportunități de a se distra. Copiii care sunt angajați în jocuri și activități active tind să aibă rezultate mai bune din punct de vedere academic decât cei care stau liniștiți la birourile lor făcând lucrări plictisitoare. Învățarea poate fi distractivă utilizând diverse metode.

Elaborarea prezentărilor video și expunerea lor într-un mod simplu și distractiv, vor reuși să capteze atenția copiilor. Cu ajutorul platformelor dedicate și instrumentelor digitale inteligente, profesorii își pot manageria cu ușurință activitatea de la clasă. Iar prin monitorizarea si evaluarea progresului elevilor, profesorii se vor putea concentra și dedica fiecărui elev, reușind să-i dezvolte capacitățile de învățare, creându-le trasee de învățare personalizate, în funcție de nevoi.

Încurajați creativitatea și apreciați-i atunci când au rezultate optime

Copiilor le place să creeze lucruri, fie că desenează, construiesc ceva, cântă sau scriu povești. Trebuie lăsați să exploreze ceea ce îi interesează și încurajați să se exprime. Când copiii se simt liberi să creeze ceva, adesea își găsesc plăcere în el.

Laudele încurajează copiii să încerce mai mult și să facă bine. Laudele îi ajută pe copii să-și dezvolte stima de sine și încrederea în sine, ceea ce, la rândul său, îi face mai motivați să reușească. Un simplu zâmbet sau o mângâiere pe spate, este suficient pentru a-i motiva să încerce mai mult.

Implicarea activă și păstrarea pozitivismului

Atunci când copiii întâmpină dificultăți în a înțelege un concept, puneți întrebări despre cum se simt sau ce gândesc. De exemplu, dacă un copil nu înțelege cum să rezolve o problemă de matematică, profesorul îi poate cere să îi arate cum ar rezolva problema și apoi să îi explice cu calmitate, soluționarea ei.

Implicându-se activ în orele de curs, copiii își vor dobândi o abilitate pe care trebuie să o stăpânească de la începutul vieții, și anume, ascultarea. Astfel, va putea fi mai atent, devenind mai interesat de cele discutare în sala de clasă, dezvoltându-se în același timp, devenind o persoană completă, care știe să comunice eficient.

Când copiii muncesc din greu, păstrarea pozitivismului și întărirea pozitivă, prin lucruri precum „Ați făcut o treabă grozavă!” sau „Bună treabă”, îi va încuraja pe aceștia să continue să încerce.

Stabilirea obiectivelor pentru fiecare subiect

Stabilirea obiectivelor specifice pentru fiecare lecție, proiect sau sarcină, îi pot bucura de copii. Fiecare va simți că are o sarcină de îndeplinit, făcând tot posibilul să o ducă până la capăt, în mod corect. Răsplătirea lor atunci când ating un obiectiv, îi va motiva să continue să se străduiască spre succes.

De asemenea, folosirea exemplelor în timpul predării lecțiilor, le poate capta atenția, făcându-i să învețe din plăcere. Exemplele trebuie folosite cu moderație și doar atunci când este necesar. Pe final, copilul trebuie lăsat să tragă propriile concluzii, dezvoltându-și astfel și capacitatea de concentrare și gândire.

Răbdarea. Elementul cheie pentru un viitor de succes

Spre deosebire de adulți, copiii au nevoie de timp pentru a-și da seama de lucruri și uneori durează mai mult pentru a stăpâni abilitățile. Copiii nu învață cu aceeași viteză ca adulții, tocmai de aceea este important să le oferiți mai multe șanse să exerseze. Pentru a obține acest lucru, este important ca profesorii să fie răbdători și înțelegători.

Răbdarea este o virtute. Arătându-i copilului că profesorul are răbdare, atunci el va dori să imite acel comportament.

Arata-le si prietenilor tai!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *