Rezumat:
Copiii se numără printre cele mai curioase ființe, iar acesta este un plus major atunci când vine vorba despre știință. Uneori, anumite contexte îi pot încuraja în acest demers, iar altele le pot frânge aripile, făcându-i să se îndepărteze complet de acest domeniu.
Educația STEM (Știință, Tehnologie, inginerie-Engineering și Matematică) este tot ceea ce va conta în viitor. Din acest motiv și nu numai, este recomandat să le încurajăm celor mici dorința de a explora și a cunoaște lumea din jurul lor. Știința nu trebuie să fie o materie dificilă, de care cei mici să se sperie. Adevărul este că știința poate fi regăsită peste tot, în activitățile de zi cu zi și nu rămâne decât ca noi, în calitate de părinți, să le facem călătoria în lumea științei, mai plăcută și mai ușoară.
Dacă și tu ți-ai propus acest lucru pentru copilul tău, iată câteva metode eficiente prin care îți vei atinge acest scop:
1. Vorbește-i despre știință în termeni pozitivi
Mulți oameni consideră știința un domeniu inaccesibil, de multe ori foarte greu și chiar negativ. În general, acest sentiment preconceput se bazează pe filmele și cărțile în care oamenii de știință apar ca niște persoane neintegrate, antisociale și puțin nebune. Ca părinte, poți schimba această percepție a copilului tău și îi poți prezenta știința într-o lumină pozitivă, cu ajutorul unor jocuri cu experimente chimice, dar și menționând toate descoperirile care au schimbat lumea în bine.
2. Încurajează-l să pună întrebări
Când sunt micuți, copiii pun întrebări continuu, dar, la un moment dat, se opresc. Se poate ca acest lucru să fie cauzat de atitudinea plictisită a adulților din jurul lor care reacționează de fiecare dată la fel: iar pui întrebări? Atunci când un copil este încurajat să întrebe și să caute răspunsuri, el se va apropia mai mult de știință, care este un domeniul al cercetării.
3. Înscrie-l în tabere și ateliere de știință
Nu doar că va avea parte de o experiență minunată, într-o tabără cu copii de vârsta lui, dar va putea să cunoască oameni de știință tineri care vor deveni un model pentru el. Atunci când vor analiza și explora împreună diverse subiecte, știința va deveni distractivă și atractivă.
4. Gătiți împreună
Dacă stai să te gândești puțin, gătitul reprezintă cel mai tare experiment științific pe care îl poți face rapid, în fiecare zi, iar rezultatele sunt incredibile de fiecare dată. Atunci când gătiți, copilul poate cântări și măsura ingrediente, poate învăța ordinea în care se amestecă, dar și care este rezultatul spectaculos al anumitor combinații. Pune puțin zahăr într-un pahar cu Pepsi și vei obține o minifântână arteziană. Același lucru este valabil și dacă vei pune niște zeamă de lămâie peste praful de copt, iar explicația constă în procese chimice complexe, dar ușor de înțeles.
5. Oferă-i libertatea să exploreze
De multe ori, copiii descoperă singuri ceea ce îi interesează, iar această regulă se aplică și în domeniul științei. Chiar dacă vei avea parte de multă mizerie în casă, lasă-l pe cel mic să se joace mereu cu tot ce își dorește, deoarece vorbim despre cea mai simplă metodă de a-l face să iubească știința. Experimentele, reușitele dar și erorile sunt cele care duc la progresul în știință, iar copilul tău va învăța destul de repede această lecție valoroasă.
Știința este minunată atunci când este prezentată așa cum trebuie. Cu ajutorul recomandărilor de mai sus, copilul tău va învăța să întrebe și să încerce, fără teama că va greși ori că va fi judecat. Atâta timp cât va avea parte de susținerea ta, știința va deveni una dintre pasiunile lui.